onsdag, januari 31, 2007

Waterdogs & Sea-Monkeys















När jag var liten så var min familj ofta på fiskersemester i norrland, ja jag vet att det är okorrekt att säga norrland eftersom denna del av landet är i princip halva Sverige... men vi har rört på oss där uppe... åkt lite hit och lite dit... fiskat röding och sovit över i gamla banvaktarstugor. Otroligt mysigt och spännande! Vi hade en svart labrador när jag var yngre... labradorer - jämt hungriga - inte så smarta - men härligt (eller jobbigt!) anarkistiska och högfärdiga på en och samma gång - ÄLSKAR vatten i alla dess former!

Denne svartpälsade och brunögda sammetsnos var vi nära att förlora i diverse forsar, vattenfall och sjöar eftersom hon sprang som ett jehu och kastade sig handlöst i från bryggor, båtar och slussar... Hon struntade blanka fanken i om det var djupt, farligt, om något barn råkade vara i vägen i vattnet eller om någon jeppe råkade ligga på en flytmadrass precis där hon råkade landa! Vi har rott ut och hämtat henne lite här och där... En gång fick någon av oss tag i halsbandet precis när hon i en mycket fin och vacker båge (i sann Esther Williams anda faktiskt) kastade sig ut från en avsats ner i en stor och ström fors... hon hade varit borta i ett naffs om vi inte varit snabba den gången... nu blev hon bara blöt och lite förvånad!

Nå väl... hon dog av hög ålder till slut... frid vare med dig älskade Kotten (hon hade många namn... Kotten var bara ett!) Vi åkte ofta in i Norge på våra fiskeresor... det var ju så billigt mjöl... eller vad det nu var som vi alltid köpte... jag köpte läskeblask i röda plastflaskor formade som björnar och nötkrämer av olika sort. En gång köpte jag en amerikansk serietidning där sista sidan bestod av reklam för Sea Monkeys... något jag häpnade inför... Sea-Monkeys.... SEA-MONKEYS... Bilden ovan är exakt densamma som var i just den serietidningen... En människofamilj tittar på en Sea-Monkeyfamilj som i sin tur tittar på en... människofamilj...

- "ÅÅÅÅHHHH... jag vill ha Sea Monkeys.... MAMMA... FÅR JAG SKICKA EFTER NÅGRA SEA-MONKEYS FRÅN USA!? Jag kan väl... ? Dom är JÄTTEKONSTIGA och JÄTTESÖTA... och... KONSTIGA... TITTA HÄR... lever dom verkligen... är dom på riktigt... DET MÅSTE DOM JU VARA... ååååh mamma... pappa... titta... JAG KAN VÄL FÅ SKICKA EFTER!!!???"

... jag fick aldrig skicka efter några Sea-Monkeys... vi var ju på fiskeresa... semester... jag fick några klippdockor istället, med vändbara kläder... inköpta på en bokhandel i Arvidsjaur eller Arjeplog... jag minns inte riktigt vilket... jag var nöjd... men har aldrig glömt bort dessa Sea-Monkeys...

För två år sedan var jag i London för att titta på Eddie Izzards senaste stora show Sexie. Samtidigt var det en stor utställning om Sagan om Ringen-filmerna med kostymer, vapen och annan filmrekvisita på The Science Musem, vi gick dit, det lät spännande och där - där i museibutiken fick jag syn på dem... SEA-MONKEYSARNA!!!

Jag trodde knappt mina ögon... jag tog upp burken... och flämtade... Sea-Monkeys... Sea-Monkeys... hallelujah... jag är vuxen nu... jag tjänar mina egna stålar... jag gör som jag vill... jag får köpa vad jag vill...!

Jag slog till... jag köpte med mig en familj hem... hem till min systerson som blev jätteglad! Han gjorde som det stod på informationsbladet och efter någon vecka, eller vad det var, så hade han ett litet men muntert gäng sjö-apor som simmade runt i sin lilla lilla värld av blommor. De levde ett bra tag och han skickade till och med efter mer specialmat till de små rackarna via någon sida på nätet...

Själv har jag uppfyllt en av min barndoms stora önskemål - jag har verkligen köpt dessa fantaboulus Sea Monkeys - jag är nöjd!

Etiketter: ,

Oooh Esther!!!



Vi är tydligen några som saknar dig... tänk vad lite konstsim, en paljettprydd baddräkt, fina baddmössor och lite Technicolor kan göra för själen...

tisdag, januari 30, 2007

IKEA want's ME!

Fick precis ett mail från IKEA... tackar-tackar... visst jag är ju medlem! Det konstiga med hela grejen är att det är den nya IKEA-butiken i Haparanda Tornio (Tornio?) som önskar mig välkommen till deras nyöppnade butik - alltså där uppe... längst upp i landet... typ vid Treriksröset dit där solens strålar alltid når... eller hur det nu var! Men allvarligt... jag vet inte... jag måste erkänna att det känns lite närmare med Kungens kurva, Barkarby, Uppsala, Västerås, Örebro, Sundsvall, Göteborg, Malmö... eller vilket annat IKEA-varuhus som helst i världen faktiskt... så... sorry Haparanda Tornio... ni får ha coctailparty utan mig... och det enda jag önskar köpa av dig just nu käre Kamprad är några sektioner av din Billy, och som sagt, jag tror jag wealar och dealar med dig här på hemmaplan faktiskt - men tack snälla för inbjudan!

Tah-dah!

Nu blev jag omåttligt sugen på den svenska sommarnatten och att sitta uppe i norrland någonstans (läs jämtland) mitt i natten med vänner och lite vin... med midnattssolen som magisk kompanjon... ååååh guuud vad jag längtar jämt... jämt denna längtan... jämtlandslängtan!

Grattis till Göteborg!

En liten Hanna har mött dagens ljus... om nu Hanna passar vill säga... hon har en testperiod just nu där hon smakar på namnet! Anna-Lena och Per blev först ut av alla gravida vänner detta år...

Tvångsansluten!

Jaha... under natten har vi blivit tvångsanslutna till 7:an här på jobbet... explorers sjua alltså! Ni vet vad jag tycker om det:

- ICKE! Tvi-vale - det är satans påfund!

Återigen får jag sitta här och titta på en snedblogg, där bannern/blogghuvudet dragit ett rejält stycke åt höger och sugits fast längst upp på sidan... ja det är nästan omöjligt att förklara eländet på ett vettigt sätt, och som pragmatisk estet får jag huvudvärk och behöver minst tvåtusen ipren på ett bräde och en rejäl slurk "cossi-you-know-what"!

... och var är mina snabblänkar... jag kan inte jobba utan mina snabblänkar... det måste gå fort när man knattrar på datorn... nu går det definitivt INTE fort... and I hate it!

- "Personal från IT anropas å det starkaste hit till mitt rum i rödaste rappet-no fuzz-pronto-typ NU!"

... och det där med flikar... de försvinner ju hela tiden... jag känner mig helt klart stooopid just nu! Kan ingen komma hit och ta hand om det här... kanske ha privatlektioner med mig... jag kan koka te och kaffe... baka scones och clotta cream... och jag har små fina delikata glasburkar med marmelad och urtjusiga marmeladknivar inköpta i Bryssel... allt detta bjuder jag dig om du bara kommer hit och instruerar sjuan för mig - och hittar mina snabblänkar...!

Näe... jag är missnöjd... rejält missnöjd! Jag vet att det redan är en 8:a på G... och jag hoppas innerligt att de fixat till dessa buggar i den versionen... för så HÄR kan vi ICKE ha det!
Nu tänker jag sura minst ett par dar... det är ett som är säkert!

Åhh jeezuz... hur ska jag hämta mig från detta... jag måste nog gå och köpa mig en väska till idag efter jobbet... då kanske huvudvärken släpper...

Update:
Tack Anna på IT, nu fullkomligen ÄLSKAR jag 7:an... om man bara kan fixa det där med snedbloggen och om sjuan kunde rappa på lite grann - snabb är den ju inte, flikarna måste tydligen tänka lite först - men tänk vad lite fingervisningar, fjärrstyrda datorer och en god lunch kan göra...!

Etiketter:

Hooooovering... loooooovely... mmm...

Ok, det är förkylningstider... det hostas, snoras och snörvlas i korridoren... så även min kära kollega jag delar rum med på jobbet... stackars... stackars...!

Men jag tänker stå pall denna gång! Jag tänker minsann ta det säkra före det osäkra och ta mig en klunk av min kära-älskade-pusspuss-hostmedicin Cocillana Etyfin i förebyggande syfte - det måste jag säga var det smartaste jag kommit på idag... so far!

Etiketter:

Bum Bag - Baby, that's a no-no!

Per - det är inte bara du och jag som skrattat åt denna riktigt härliga godbit för det smarta priset 37.000 kr! Som att göra en väska av en miniatyrsäckpipa, men ta bort allt som ändå är snyggt på en dylik... eller ta ett roadkill kleta dit lite bokstäver med läpptift och spritpenna och snörrpa ihop eländet med något grått, något lånat, något fått... och till slut sätta på en prislapp där man råkat kraffsa dit tre nollor för mycket... och förmodligen har både trean och sjuan hamnat lite fel också...
Vem... VEM köper en sådan!?

Sorry - men jag är lite fokuserad på väskor just nu... Mer av The Bag Ladys roliga Uggly Accesories of the Week... om ni vill skratta lite när ni tar en kaffepaus på jobbet idag! Missa INTE den svarta väskan en bit ner på sidan ( 9 mars) i form av en död hund hängandes upp och ned som ett jaktoffer på väg att bäras hem till grytan! Herregud... folk har humor!

måndag, januari 29, 2007

Ytlighet... et tu Maria!

Det är en decimeter snö ute... det är minusgrader... det är vackert och gnistrande och alldeles förljuvande... jag köper långa halsband med vita stenar och pärlor... i morse grävde jag fram en mjuk och skön - vit - angorakofta ur mina djupaste gömmor... vinter... vinter... vinter... jag besjunger den... jag yrar om den... jag insuper den med alla mina sinnen just nu! Jag älskar allt som är vitt... vitt... vitt... Vem behöver trösta sig med ytligheter som shopping när sinnena matas med dylika ljuvligheter?

I lördags gick jag ändå en tur på stan, efter mitt inköp av tre flaskor palestinsk jungfruelig olivolja, då jag är på jakt efter en snygg handväska för tillfället. Men vad är det jag köper... jo, ett par enorma solglasögon... någon längtar nog lite till våren ändå, stå med nosen mot solen och invänta nya fräknar... eller så var de bara snygga - solglasögonen alltså!

Åååh... jag vill stå mot en husvägg i solen som mamma alltid gjorde på vårvintern när jag var liten - jag tyckte hon såg så oerhört cool ut när hon stod där lutad mot vårat hus som en italiensk filmstjärna i sitt kolsvarta hår... iklädd en kappa, stora solglarror vilka täckte halva ansiktet och en smak av sicilianska apelsiner i form av en orangefärgad basker... suktandes efter värme och lapandes vårvinterns stärkande solstrålar! Jag minns att jag stod och kikade på henne och tänkte... - Så där ska jag också stå och lapa sol när jag blir äldre... så sprang jag vidare...

Idag tänker jag i allafall gå och införskaffa mig en matchande handväska, för jag tror jag har hittat den... handväskan med stort D (eller stort H... det beror på hur duktig man är på sitt alfabet!)! Men det är svårt eftersom väskor tydligen ska vara fula nu förtiden - är jag så svår att behaga...!? Ja... jag är tydligen inte mer deep and profound than that...! Men jag lovar... jag ska aldrig mer skriva något om väskor och solglasögon... I may be consuming... men skriva om det... det ska jag försöka låta bli!

söndag, januari 28, 2007

Skulle inte jag vara intresserad av sport!?













Men kära nån... jag är fullkomligt sjukt fanatiskt intresserad av sport...


  • Curling

  • Konståkning

  • 5-milen

  • Vasaloppet

  • Simhopp

  • Bob

... se där! Allt detta följer jag som besatt... är inte det att kallas sportintresserad så vet faktiskt inte jag...! Idag tog EM i konståkning slut... och jag känner mig lite ensam och tom... nu är det slut på dramatiska ansiktsuttryck som ska spegla kärlek eller smälek, inga fler flortunna, paljettprydda små gymnastikdräkter som kastas upp i en piruett i luften för att i nästa sekund fångas in och snurras runt i en döds-spiral ca 1 millimeter ovan isen av en trikåklädd kroppsstrumpa som ska föreställa en smoking... suck...

När är nästa OS!?

Virgin oil for virgin Mary...

Det ramlade in ett mail här på morgonkvisten... där jag, av en vän, fick den topp-hemliga informationen om att ett parti Palestinsk jungfruelig olivolja äntligen sluppit genom tullen. Det är ett jäkla sjå att lägga tassarna på dessa illegala substanser... klockan 12... inga frågor... hemlig mötesplats här på söder - endast kontanter...!

Ok - jag kommer! Jag visste dock inte att det var jag som är Jesus moder... får nog ta och fundera på den vetskapen ett tag...!

lördag, januari 27, 2007

Ur fotoalbumet
















Här är jag igen... på mitt Skottska gods... plockandes nypon... och stalkandes stags - en starkt traditionstyngd ritual som jag nedtecknat och förklarar utförligt här.

Allt detta är så förljuvande vackert att jag gör mig själv lite tårögd faktiskt... jag måste nog... gå... och snyta mig... ursäkta mig... jag är så lättrörd när saker och ting är så här vackra... känner ett spontanode komma... jag måste kraffsa ned på pergament med gåspenna... Hej på ett tag!

Synkronicitet eller Mosaikeffekten!

För några dagar sedan hittade jag till Boomp3... och idag såg jag även att både Beta Alfa och JohnnyStationsvakt talat sig varma om densamma här i veckan...

Så från och med nu får ni lite stämningsfylld musik i bakgrunden när ni läser mina väl valda ord... Jag ger era öron genklang genom att ni sätter igång den lilla fina spelaren placerad under Frågelådan i sidebaren, där ni på samma gång petar in era cocktailbeställningar, så kommer jag inom kort svassandes med dessa...

/Maria - er egen Cocktailpartyvärdinna

Jag fick en fråga från Mats...

Hej Maria på Frågelådan!

Jag har en fråga som jag alltid, alltid får olika svar på. Kan inte du ge mig ett vettigt svar på frågan!?

Min fråga är: Varför?

/Mats

***


Hej Mats!

Därför!

/Maria

Etiketter:

Parfymen: En historia om en mördare

















Äntligen kommer den som film - en av mina stora läsupplevelser!

Förutom Jeanette Wintersons bok Skrivet på kroppen, vilken är min absolut största läsupplevelse hittils, så är ett annat förevigat läsminne Patric Süskinds bok Parfymen! Två väldigt olika böcker som gav mig två helt olika läsupplevelser, men båda lika suggestiva! Det var mycket inandningar och suckar som försegick när jag läste båda dessa historier och Skrivet på kroppen slutade med en av mig lång inandning som höll på att ta mitt liv - jag har väl aldrig läst något liknande... jeeezuz...


Men nu kommer alltså Patric Süskinds bok Parfymen som film... med Tim Tykwer (Run Lola) som regissör. Denna bok läste jag i slutet på 1980-talet när jag var ute och reste och jag befann mig i Budapest. På något sätt ramade staden in bokens historia på ett underligt sätt... jag läste och läste samtidigt som jag småfrös hela tiden på grund av den ruggiga historien.

Nu går den upp på biograferna och jag måste se den! Ofta blir man lite besviken på favoritböcker som filmas... men det har gått nästan 20 år (oops, long time) sedan jag läste den och vad jag sett och läst hittils om filmen så verkar den mycket, mycket lovande! Den har till och med fått en 4:a i DN.

By the way - bilden ovan är inte hämtad ur filmen... det är faktiskt ett foto vilket porträtterar mig när jag en underbar morgon precis öppnat fönstret till mitt hus i Toscana... eller Skottland... eller var det nu var någonstans... för att plocka in en ljuvlig ros att dekorera min tebricka med... precis så som jag ska göra i detta nu...

Etiketter:

torsdag, januari 25, 2007

Ha en fryntlig fredag...






















Jag är redan borta när ni läser detta - på tjänsteresa alltså... ajö'!
Ja, ja... vad ni tjatar... jag ska köpa hem en varsin present åt er alla... kära nån... nag-nag-nag!

Etiketter: ,

Konstmecenaten...

















H kom fram till mig idag och sa:

- "Jag har köpt en Turner!"

- "Jaha... en äkta?"
(vad annat kan man svara på det?)

- "Ja, fast bara en miljontedel av en Turner..."

- "Eh... ok... förklara!?"

- "Ja, det är ett museum som vill köpa in en Turner och då kan man stödja dem genom att köpa en pixel av en Turner-målning på nätet för 5 pund... bra va!?"

- "Eh... jaha ja... det är väl inte Tate's som du hjälpt nu...?"

- "Jo, Tates! Bra va!?"

- "Men herregud... de har ju redan världens största Turnersamling..."

- "Jaha...ha ha ha... ja, men ändå... tänk... en pixel för 5 pund... en miljontedel av en Turner... och man får välja pixel själv!"


Jag tog reda på lite mer fakta... DU kan också bli en konstmecenat - Artfund

Skönhetsrådet - what's up man!?

E-type invald i skönhetsrådet... !?
I DN's lilla poll där de frågar om "jag" tycker att E-type har någon smak (JA, jag röstade! JA, jag klickade i ett rungande NEJ!) så tycker just nu så många som 68% att han är i total avsaknad av smak! De som svarat ja på frågan är ena riktigt ironiska jeppar med humor! Själv uttryckte sig E-type i DN där han tyckte att skönhetsrådet gjort ett djärvt och modernt val...!?

Ursäkta mig... men nog måste det finnas ett djärvare och modernare val än så???
Eller...???

I sommar kommer alltså Thai-båten (inget ont om den, jag har aldrig varit där, bara gått förbi) som ligger här nere i kajen vid Skanstullsbron få konkurrens av en miljon Vikingabåtar som håller blot med helgrillade vildsvin uppslaffsat på trätallrikar och dryckjom i form av mjöd i kladdiga äckliga träkärl... ackompanjerat av E-Types horribla musik! Precis vad vi både BEHÖVER och verkligen VILL ha!

Tack för det, skönhetsrådet - TACK FÖR DET!

Smygblogg...

Schhhh... vi måste prata tyst nu... jag hade liksom glömt bort... och nu sitter jag här i sängen under täcket och skriver detta i en förövrigt nedsläckt lägenhet...

Vi (Bostardsrättsföreningen) har källarstädning och det hade jag glömt bort, det låg rätt långt ned på prioriteringslistan då jag har en miljon andra saker som måste göras just nu... shit... och jag ramlade hem mitt i bärandet av diverse bråte, men jag smet in... sick-sackade mig mellan grannar och allt de bar ut till kontainern utanför porten...

Jag vet - jag är ett svin... men ett rätt trevligt svin emellanåt...

Efter detta skitgöra brukar föreningen bjuda på middag på Pelikan... det är jättetrevligt... mina grannar är trevliga... men min gud hav förbarmande med mig - jag har inte tid just nu!

Jag måste tillreda en räk- och kokossoppa, ringa ett samtal, lägga mig tidigt och läsa boken jag håller på med och i morgon måste jag upp tidigt då planet lyfter kl 8.15 från Arlanda...
Tycker att detta gott och väl räcker som ursäkt för att jag nu sitter här i mörkret... under täcket... och skäms...

Barockocko-hoho-twiddelididi!

















Idag dök det upp en påse med ca 40 st cd-skivor med barockmusik på mitt skrivbord... Tack snälla Per... jag hade dock inte räknat med att det skulle bli så många... men desto bättre då jag själv, när jag får mina cravings, är helt okontrollerbar... jag vill ha allt-allt-allt... nu... pronto... inget tjafs... glöm allt annat... sluta prata med mig!... hej då på ett tag... vi hörs... jag är nog bortrest... var god stör ej... i'm busy... jag kanske inte kommer tillbaka...

Så tänk vilken trevlig helg jag kommer att ha i mustiga&krulliga mäns sällskap, några gamla älsklingar och några nya bekantskaper:
Albinoni, Vivaldi, Boyce, Händel, Telemann, Fasch, Krommer, Corelli, Heinichen mfl...

Allongeperukerna sveper och fladdrar genom mitt liv just nu, det viftas med italiensktillverkade silkeshandskar prydda med den mest delikata Brysselspets - Hallå där, det var längesedan...!
Oh la la ni ljuvliga män utklädda till cockerspanjlar!

Vissa skulle kalla det besatthet, andra tvångsmässigt beteende... men inte jag... jag kallar det konsten att njuta... att kramas med nuet... helt och fullt... vem vet, i morgon kanske jag redan har tröttnat...

Etiketter:

onsdag, januari 24, 2007

Det måste ni väl ändå förstå...

... att man måste ha en speciell tevattenkokartermometer! Efter jag nått denna insikt gick jag åstad och införskaffade en dylik... den fungerar alldeles utmärkt och jag förstår inte hur jag någonsin kunde klara mig utan...!

Kiruna ska, i sannolikhetens namn, flyttas!
















Vi har vetat om det ett tag nu... diskussionen har florerat om att man måste flytta hela Kiruna eftersom staden vilar på mark som påminner mångt och mycket om en schweizerost. Ledingen för LKAB har sagt att det sannolikt finns en risk för ras, men det behöver inte vara så att det rasar ner något hus i underjorden... men helt säker är man alltså inte... och Tage Danielssons röst förnimmer i mitt minne...:
"... sen är det också det att om det som hände i Harrisburg verkligen hände, mot förmodan, så är ju sannolikheten för att det ska hända en gång till, den är ju så oerhört löjligt jätteliten så att på sätt och vis kan man säga att det var nästan bra att det som hände i Harrisburg hände, om det nu gjorde det. För jag menar då kan man ju nästan säkert säja att det inte kommer hända igen. I varje fall inte i Harrisburg. Och säkert inte samtidigt som förra gången..."

Den 8 januari togs det historiska beslutet att flytta hela kalaset, därav kan LKAB fortsätta utvinna den dyrbara malm som finns där under stadskärnan.

Men jag har lite svårt att förstå... eller jag undrar snarare... hur påverkar detta människorna som bor där...? Hur kommer det att kännas under och efter... ? Är det verkligen samma stad, det kan det väl i rimlighetens namn inte vara... men samtidigt så lägger de den nya staden precis bredvid där den ligger nu... där det sannolikt inte ska grävas under ytan... eller...?
Nej, det kan väl aldrig bli som innan... eller kan det... behöver det vara som innan... blir det kanske bättre...?

Kyrkan i Kiruna - Sveriges vackraste byggnad byggd före 1950 - ska flyttas, så även järnvägsstationen, bolagshotellet (oj en doft av gammelsverige strök under min nos i och med det ordet) och stadshuset mm. Det stora flyttlasset drar igång under år 2013, då det är bostadsområdet Ullspiran med 160 lägenheter och 450 boende som då ska vara bortfraktat och installerat på ny mark - helt i ensamt gemak eller...?
Jaha, men resten då, undrar jag och läser vidare... Jo, flytten omfattar 10% av de boende vilket motsvarar ca 2000 personer. Kommunen hoppas att allt ska ske genom naturligt flyttande de närmaste 30 åren... vi pratar alltså om en hel generation som kanske någongång ska flytta på sig helt naturligt... och gärna innan sannolikheten slår till och de ramlar ner i ett jävligt stort och djupt hål!

Jag förstår fortfarande inte... ska man alltså sitta och vänta på att folk och fä väljer att flytta för egen maskin... och ska de bygga en dubblett-stad som står tom så länge eller...?

Frågor... frågor... men onekligen ett oerhört spännande projekt i mina ögon!

Lagförslag 2007!

Djurskyddsmyndigheten föreslår att könsumgänge med djur förbjuds och att det präntas ned i djurskyddslagen!

Ja tack!
Det känns modernt och inte helt oävet va!?
Jag blir faktiskt förvånad över att det fortfarande var tillåtet i dagens bondesamhälle - i Sverige - 2007!!!

Jag snurrar runt och finner att även allas vår Stationsvakt uppmärksammat detta idag... ja...det är inte utan att man undrar över människans natur!

tisdag, januari 23, 2007

Vinter i Stockholm

Det är kallt i Stockholm idag, vintern kom och plötsligt ser man människorna i ny dager... i nya färger... i färger... man ser varandra...

Koltrastarna sitter ihopkurade som perfekt symetriska svarta runda bollar uppe i träden och i buskarna... tysta, det kostar på för mycket att prata med varandra...

Himlen klär sig i mjölkiga rosa och blå toner och solen ger ett krispigt och vitt sken över landskapet.. det är oändligt vackert och jag ler när jag går min lilla morgonpromenad till tunnelbanan...

Staden krymper lite i kylan... blir lite mindre... blir lite intimare... blir lite mysigare...

Jag vill dricka varm choklad med vispgrädde, efter en promenad på Djurgården och jag vill få de absolut vackraste rosorna på mina kinder... det är vad jag vill idag...

Etiketter: ,

Dumhuvud!

... och vad gör jag när det blir kallt...? Ja, inte sätter jag på mig en mössa... inte låter jag håret skydda mina öron och min nacke... Nej, jag sätter upp mitt hår i en empireliknande uppsättning och fryser å det grövsta om öronen... När jag kommer till jobbet är mina öron så kalla att de skulle kunna trilla av och klirra ner på skrivbordet som två små silverklockor... men det gör de inte... tack och lov!

Minus...

... 11 grader... jag törs knappt stoppa ut min nos utanför dörren idag... tårar kommer att rinna ner för min kind... tårar som i sin tur kommer att frysa till is... jag behöver värme - yllekappan på!

måndag, januari 22, 2007

Äntlich kommst Du Schnee...


... äntlich kommst Du Winter - Ich willst nicht Sterben! ... och jag vill helt plötsligt bara lyssna på barockmusik...

Etiketter:

söndag, januari 21, 2007

Procentenheter

Enligt senaste undersökningen så tappar alla partier röster utom socialdemokraterna! Intressant läge! Det kan bero på något som tidningarna säkert kommer att döpa till "Monaeffekten" men det beror knappast enbart på det - det kan jag sätta min själ på... men det betyder även att mitt parti tappar procentenheter... no good!

Känns som om det är ett sammelsurium av förvirring just nu där människa, natur och förnuft liksom försvunnit... jag tror att alla politiker skulle behöva en skjuts ut i rymden för att se världen lite grann från ovan...

Måste credda Johan Staël von Holstein (vilken jag inte alltid drar jäms med!) i torsdagens Metro för en mycket bra kolumn... säger jag förnumstigt och sätter mig själv på ett flygplan om några dagar... no good!

Människor, miljöer och kreativitet!







En lagom slö lördagseftermiddag igår - jag besökte Nobelmuseet, ett av Stockholms bästa museum... Allt handlar om människor och kreativitet i en kreativ miljö, allt opretentiöst förpackat vilket jag verkligen tycker om! Annars skulle Nobelmuseet kunna bli ett högtravande von oben museum, men så är verkligen inte fallet. Jag minns när jag jobbade på stadsmuseet, då var vi några stycken som arbetade häcken av oss på timme, medan den fasta personalen inte gjorde lön för mödan. Jag hade till och med högre lön än några av de fasta eftersom jag kunde pressa in upp till fem visningar på en och samma dag, det vanligaste var dock mellan två till fyra, att jämföra med den fasta personalen som nöjde sig med två visningar per vecka, då ansåg de att de gjort sitt och att de nästan riskerade stress-symtom. Samtidigt jobbade jag även på två andra museer, vilket flera av oss löshästar gjorde... i några månader jobbade jag även halvtid på ett gymnasiebibliotek samt två kvällar i veckan på min nuvarande arbetsplats... det blir fem jobb på ett bräde...! Hur gick det till... hur orkade jag... svårt att förstå idag, men jag minns att det var kul - just då! Det var en transaktionsperiod i mitt liv där jag samlade erfarenhet och kunskap men jag insåg också att jag var tvungen att välja väg. Jag gjorde mitt val - att gå tillbaka till mina rötter, vad jag alltid varit intresserad av - bibliotek och böcker. Jag tog en magister i biblioteks- och informationsvetenskap... Det gällde att "knyta ihop säcken" så att säga.

Men, vad jag skulle komma fram till var att vid denna tidpunkt var Nobelmuseet färdigställt och de sökte folk... men jag var så innerligt trött på att arbeta på museum så jag sökte aldrig... jag var på väg åt ett annat håll, en annan stig lockade på min uppmärksamhet. Nå, jag tänte i allafall när några av mina vänner fick tjänster på Nobelmuseet att det här kommer att bli ett bra museum, de har verkligen lagt ribban på rätt nivå och fokuserat på rätt innehåll. Som sagt, det skulle lätt kunna bli ett pretentiöst och högtravande museum eller motsatsen - ointressant och innehållslöst där det glamorösa skimmret kring Nobelfesten skulle kunna ta över och förstöra den vetenskapliga tyngden.

Det är bara att erkänna - vi har inte de resurser i Sverige för att skapa och hålla museer som de i andra städer som London, Paris eller New York. De är fantastiska och ljuvliga fyllda med kreativitet, information och vetenskap, på skoj och på allvar, för unga och gamla och allt inom samma väggar... Men i andra länder ser man även på kultursponsring på ett mer liberalt sätt än här hemma... Varför...? Jag fattar inte... ut och casha in stålar från de som gärna delar med sig och skapa kreativa museum - hur svårt kan det vara? De behöver inte vara stora komplex, se på Nobelmuseet, huvudsaken är att det är bra och kreativ personal med goda djärva idéer som inte alltid följer gängse normer!

I detta nu är det en utställning på Nobelmuseet om Winston Churchill och hans måleri (han målade... och han målade... och det är huvudsaken)... men nu var WC inte någon bra målare, det ska gudarna veta, men fokus med denna utställning låg på vad människor med stora arbetsuppgifter gör när de behöver rekreation... och WC målade... good for you! Utställningen innehöll flera citat där politiker och världsledare svarade på frågan "Vad gör du när du behöver rekreation?". De flesta svarade att de var ute och påtade i trädgården, bevistade naturen, vandrade i bergen och läste böcker...
Vi konstaterade att tavlorna var hängda på ett oerhört snyggt sätt som ändå gjorde utställningen uthärdlig att beskåda - kreatitivitet! Rekreation - ett bra ord att fundera kring... jag tar till mig det nu när jag måste skriva två rapporter som ska vara färdiga till i morgon...
"Den som äger en trädgård och en boksamling saknar intet"
-Cicero-
Jag konstaterar... jag har en kolonilott och jag har en samling böcker...

Jag fick en fråga från min far

Hej Maria!
Har du sovit över eller är du sjuk?
Det undrar en orolig pappa eftersom det inte fanns några bloggrapporter ännu.

Kramar från oss.



***

Hej kära föräldrar!

Jag blir rörd av er oro och tackar för att ni undrar... och att ni saknar! Jag satt precis och skrev nedanstående post när ditt mail ramlade in i lådan... Jag hoppas att jag skringrat orosmolnen nu, då jag varken är sjuk eller sovit över... men jag blänger på sängen och längtar lite tillbaka i detta nu... så chansen att jag hamnar där med min bok lite senare idag är oerhört stor. Men som sagt, varken sjukdom, virus eller medvetslöshet har slagit mig till marken!
Jag bara tar det lite soft och nosar omkring lite så här på morgonkulan... everything is cool!

Puss o kram från mig

Etiketter: ,

Vitt, mjukt och magiskt...

Äntligen... de singlar ner nu... vita, stora, porösa... generösa... magiska...

Snöflingorna...

Det började igår kväll... och allt bäddades snabbt in i mjuk och vit underbarhet...

... v
aknade nyss och kikade ut bakom gardinen... jo de singlar fortfarande... taken är inbäddade av ett vitt mjukt täcke av obefintlighet - ett täcke för stunden... Det vita, kalla och mjuka täcket må vara ett just precis bara nu, men det värmer frusna hus... Det är minusgrader... det är vitt och det är kallt... och helt plötsligt så vaknar jag... vaknar både på insidan och utsidan...

Etiketter:

lördag, januari 20, 2007

Figuration...

Jag har äntligen lärt mig... jag har slutat att boka tvättstugan kl 7 på lördags/söndagsmornarna... ibland gör jag saker som inte ens jag förstår... det är ju faktistk rätt jobbigt att glida ur en varm sovmorgonsäng i ottan - för att tvätta! Oförståeligt att göra, men jag har arkiverat beteendet i mappen "Bra för karaktären", vilket förövrigt är en rätt intressant mapp... innehållsmässigt... men som jag, i och med det nya året 2007, beslutat mig för att inte stoppa ner några nya filer i...

Nå, idag har jag tvättstugan mellan kl 10-13 istället och jag måste erkänna att det känns rätt bra... jag kunde vakna i min egen takt, ligga och fundera ett tag och sedan läsa i den bok jag precis börjat med... ibland tar det ett tag att komma in i en bok, men man ger inte upp när man anar att det är en av de där böckerna... en av de som kommer att bli en följeslagare, som kommer att dyka upp lite då och då i tanken och som man kommer att benämna i diverse samtal som om det var en kär gammal vän... så, i morse låg jag och läste en bra bok i helt renbäddad säng med nyinköpta påslakan i svala färger, fyra kuddar och två täcken... Hur ljuvligt kan inte livet vara...


... dags att kliva upp, göra frukost och tvätta...

När jag nu var på väg ner till tvättstugan för att stoppa i maskinerna med veckans sammelsurium av klänningar, linnen, t-shirts mm... fick jag stå och vänta på hissen som förde någon annan person uppåt åt mitt håll... hissen knarrade och stretade uppåt, stannade på mitt våningsplan och ur steg min närmaste granne på vänster sida - den kända författarinnan - hon har sin skrivarlya i den lilla, lilla lägenheten bredvid min. Vi hejade på varandra och jag höll ett famntag kring min tvättkorg och hon famnade en stor kartong vilken avslöjade att hon införskaffat en ny skrivare till sin dator... en HP... Vi tittade menande på vår last och flinade lite grann... alla har vi våra ok att bära...

Ok, tänkte jag... min närmaste granne, författarinnan, håller alltså på med en ny bok och nu ska manuskriptet skrivas ut på en splitterny HP-skrivare medan jag matar tvättmaskinerna med veckans persedlar... det får mig att undra... figurerar jag någonstans i hennes böcker...? Det brukar väl andå vara så att idéer kommer till en i vardagen, någonstans nära, mitt under nosen... Jag tänker på min faschination för Ensamme mannen... funderar på att skriva en bok som skulle heta:


"Den Rödhåriga kvinnan och den Ensamme mannen - Två hungriga själar åtskilda av en gata"

Fast han verkar inte vara så hungrig, passionerad och intressant Ensamme mannen... det är mitt intryck så här lite grann från andra sidan gatan, men vad vet jag... i de lugnaste vatten... Men litteraturkritikerna hyllar mitt skönlitterära verk och lyfter det till skyarna... "En fantastik roman, fylld av hunger... en tjuvkikande kvinna i rött hår... en ensam man, lagandes mat i bar överkropp på sommarhalvåret... och mitt i allt - en gata...!". "Ett utomordentligt välskrivet vardagsdrama där matlagningen får en magiskt och sensuell farmtoning i form av två människor, åtskilda av en gata vilket gör att den ene inte vet vad den andre tillagar och äter till middag... Läs och njut - ett passionsdrama blir inte starkare än så här! Fröken Julie på dramaten är baha-baha i jämförelse!"

Nu när jag tänker efter så brukar vi stöta på varandra
, jag och författarinnan, när jag är på väg till eller från tvättstugan... tidiga helgmornar alltså... när mitt hår är som yvigast... i t-shirt... trött, trött, trött... lite yr... förmodligen skelandes och krockandes med hissdörren... kånkandes på min tvättkorg... Jag får nog ta och läsa hennes böcker... för att se om någon sådan person figurerar bland orden... mellan sidorna... någonstans mellan pärmarna... förmodligen inte... men kanske... det vore ju onekligen rätt ointressant...!

Etiketter:

fredag, januari 19, 2007

På mitt skrivbord just nu...

Uppslagsverket:

The Handbook of Death & Dying, Vol. 1 The Presence of Death, Vol. 2 The Response to Death. Clifton D. Bryant, editor in chief. Thousand Oaks, Calif. : Sage, cop. 2003

Ja... jag undrar lika mycket som ni faktiskt... vad verket gör på mitt bord...

Pssst, kom lite närmare... jag måste viska...






















.. det är så att det kommit till min kännedom att några av mina vänner ska träffas i en lägenhet här på söder, före min och Lovelys födelsedagsfest, för att dricka champagne och köra racerbilbana UTAN MIG!!!... oj förlåt att jag skrek till ... men är inte det lite taskigt va... jag vill också dricka champagne och köra racerbilbana... och sedan gå på fest!

... undrar om jag kan få min co-värdinna Lovely att strunta i förberedelserna... och att vi istället klingar i glasen och ropar..."chin-chin daaarling, tut-tut i Monaco, nu kör jag om dig i kurvan baby..." ... hmmm kan vara värt ett försök... fast vad ska gästerna säga när de kommer och finner oss sittandes på golvet med champagneglas i tassarna svart chiffongscarf och stora svarta solglasögon lekandes Monaco Grand Prix...

Oh lala!

Jag var inte så dum som jag trodde... jag fixade och trixade och - Heureka!
So, don't mess with me... join me and you're gona get gobsmacked...!

torsdag, januari 18, 2007

Guess what...

... titta på klockslaget... nu går jag och kryper ner i sängen... och läser en bok... god natt!

Dagens ord - Impertinent

Jag är en impertinent person... enligt min chef... vilket vi båda är nöjda med!

Sorry mon amis...

... men jag har fullt sjå att agera dum student just nu... med betoningen på dum - korkad - stooopid - fläng - bäng!

... och så har jag ju ett jobb att sköta... och ett hushåll... och ungarna ska till dagis... och hunden ut på morgonpromenad... och mannen ska ha slätstrukna skjortor... och jag ska rulla upp håret på papiljotter... och mangla lakan... och koka gröt... och tömma en sjö på vatten... och jaga villebråd... och leta rötter och nötter... och mocka i ladugården... och koka sylt... och koka kaffe... och lägga ansiktsmask... och bygga broar... och sänka skepp... och skapa fred på jorden...

Och så har Kristina Axén Olin maaage att klaga över att hon lider av en livskris när hon själv valt att leva i ett traditionellt äktenskap med sin man... agera duktig flicka och därav gå in i väggen, få huvudvärk och måste dricka sprit... samtidigt som hennes man gör och säger... ja vadå??? Typ - NOOOTHING!

Jag säger bara:
- "BAH!!! Eat my shorts Kristina!"

Life on Mars
















Tack moder natur!

Fick reda på att jag missat det första avsnittet av den engelska tv-serien Life on Mars som visades i söndags... den verkar hur bra som helst... och jag missade första avsnitten! Men nu är det många som ringt in till svt där de dragit den fina klagomålsvalsen över att de missade första avsnittet på grund av stormen... stormen som drog över landet i söndags och slog ut elen i stora delar av landet! Jo, jag hörde också stormen slita i husets väggar och fönster, men här inne var det varmt och skönt... så själva stormen störde mig inte - just då! Jag låg väl och småsussade i soffan gissar jag... och därmed missade jag det första avsnittet av Life on Mars...

Nå!
Nu har svt bestämt sig för att visa avsnittet i repris - på fredag kl. 23.15!
Då jäklar är jag ! Frågan är bara hur jag ska orka hålla mig vaken... komma ihåg... vilket tricks ska jag ta till... för tänk om jag missar det igen...? Jag har i alla fall proggat in det på mobilen som semester - det borde väl få mig att hajja till när det börjar ljuda i handväskan på fredagkväll!

Ibland känns det fint att bo i en liten ankdamm...

onsdag, januari 17, 2007

Lokalisering okänd!

Min telefon här på jobbet slutade fungera för en vecka sedan...
Min telefon här på jobbet fungerar fortfarande inte...

Det har gått två nissar i omgångar med ett papper i tassen och lyft på telefonluren samtidigt som jag förklarat för dem att telefonen verkligen ÄR död... Det är nämligen inte bara jag som drabbats, vi är i princip en hel korridor, men inget har hänt... linjen är stendöd! Ingen kan ringa till mig och själv lyfter jag ständigt på luren för att ringa till någon kollega för att fråga om vi ska fika (vad trodde ni!?)... utan lyckat resultat - man glömmer fort!

Idag kom det ett mail från den stora IT- och Mediaavdelningen som förklarade att saken var biff och att telefonerna fungerar igen... (eeeh... hmmm...)

Jahaja, spännande läge måste jag säga... min telefon är precis lika stendöd som den varit i EN VECKA NU!

Min chef gick resolut ner i källaren och fann där vår kära telefonkabel lite halvt itusågad... klart som korvspa' att telefonerna inte fungerar!!! Vad gjorde de där nissarna egentligen... och vad gav de för information vidare till IT- media avdelningen som kunde skicka ut mailet om att läget var finemang igen...? Återigen... frågor, frågor... inget annat än frågor... jag vänder mig innåt för svar, men där ekar tomt just nu...

Detta var en rapport från Sveriges huvudstad - Stockholm - En tung läroinstitution - år 2007 - Värsta Hi-Tech liksom!

Dagens - Värt att veta!

Enligt en av mina informatörer härör benämningen Kalasbyxa från en missuppfattning! På förpackningen stod det Pantyhose, men någon jeppe läste fel och vipps hade vi alla kalasbyxor som våra föräldrar alltid lyfte upp oss och skakade ner oss i när de blev lite hängiga i grenen... lycran kom lite senare - vilket vi tackar och lovar för! Detta, rätt skojiga, upplyft-och-nedskakningsmoment är förmodligen något bara vi flickor har minnen av... som ett mini-bungyjump i ribbad knallgul, röd eller grön trikå! Tack Nättchen för ökad visdom!

Etiketter:

tisdag, januari 16, 2007

Jag älskar Beppes hjärna...

Jag tycker om djur som är bruna,
djur jag sällan får röra,
men hundar mest
och ekorrar, på hösten en häst,
men mest av allt hundar som ingenting har att göra.

Jag tycker om regn, regn och snöfall,
regn som faller på hösten
och snö mest,
men även regn, i regnet en häst,
men mest av allt hundar, de är den bästa trösten.

Jag tycker om allt mjukt som faller på mig,
blad, regn och snö,
i oktober blad som nå mig,
i november regn som faller,
i december snö som faller,
faller...

Jag tycker om allt, allt som når mig,
allt som kommer mig nära,
men hundar mest
eller en häst, men hundar är bäst,
alla hundar som jag någonsin får bära.


Beppe Wolgers
Del ur Kolmodinsk sommar, en saga med enkla rim ur Gissningar, 1957

Etiketter:

Black Flag!


















Hoppsan... de bara dök upp i mitt minne eftersom jag nu läser en distanskurs där ett av Black Flags skivkonvolut ingick i bloggtitelbilden till den blogg som hör till själva kursen... Jag känner att det darrar till rejält i mina gamla punkmusikrötter... Fast jag fixar inte ens att komma åt mitt studentkonto och kan därmed inte registrera mig i kursbloggen - I'm apparently not worthy!

Just nu önskar jag...

... att jag var 25 år och inte hade en halv miljon i studieskulder... då skulle jag... och lyssna på det här... jag vill läsa allt...:


Välkommen till Sektionen för teknokultur, humaniora och samhällsbyggnad, där ord, bild och digital teknik förenas i spännande utbildningsprogram och forskningsområden!

TEKNOKULTUR
är ett samlingsnamn för grundutbildning inom området medieteknik och digitala spel, samt forskning med inriktning mot teknovetenskaplig genusforskning. Forskningens syfte är att utveckla komplexa förståelser och praktiker av informations- och kommunikationsteknik som verklighetsproducerande teknik och som del i dominerande transformationer.
Programmet Medieteknik finns i gränssnittet mellan samtid och framtid; mellan avancerad digital teknik och estetisk gestaltning. Här kan du ge form och uttryck åt egna idéer och känslor och söka tekniska lösningar, som förstärker det du vill uttrycka.Programmet E-government och e-demokrati är samtida begrepp som hör framtiden till. Med ny informationsteknologi förändras dialogen mellan myndigheter och medborgare; mellan politiker och kommuninvånare.


HUMANIORA
Kurserna i Humaniora vidgar din horisont och ger dig hjälp att orientera i en föränderlig värld. Reflektion över språk och litterära texter liksom över samhällets värdegrund och kulturella traditioner står här i fokus.
Programmet Litteratur, kultur och digitala medier är ett unikt tvärvetenskapligt kandidatprogram som kombinerar studier av språk, kultur och litteratur med digitala medier. Nu när digitala tekniker mer och mer genomsyrar vårt samhälle, börjar man studera de nya digitala medieformerna, t. ex. hypertext och dataspel. Programmet betonar föreningen av praktisk kunskap och teori; användning av digital teknik är hela tiden i centrum.


SAMHÄLLSBYGGNAD
Programmet Fysisk planering är en i Sverige unik planerarutbildning med sin inriktning på praktisk, gestaltande planering av fysisk miljö, sin breda förankring i vetenskap och professionellt kunnande på planeringsområdet.


Programmet European Spatial Planning and Regional Development är ett magisterprogram på engelska med fokus på planering och regional utveckling på Europeisk nivå. Studenterna studerar praktiska exempel på planering och samarbetsprojekt i Europa i kombination med teorier om Europas utveckling och integration. Programmet utgår från tre ämnesområden med tydlig påverkan på Europeisk utveckling och planering - hållbar utveckling, ekonomisk och social sammanhållning, samt innovation.

Blekinge Tekniska Högskola

måndag, januari 15, 2007

Kandidaten!

Jaha, då är man student - igen!
Jag är nämligen med i klubben "Flest akademiska poäng när man dör - vinner!"
  • Hur många universitet kan man hinna med under sin livstid?
  • Vilket är bäst?
  • När ska jag satsa på Cambridge... Oxford... Yale?
  • Jag har kammat igenom humaniora, tuggat genom biblioteks- och informationsvetenskap och nu kastar jag mig in i på den renodlade teknik-sidan! Vilken inriktning är jag mest lämpad för...? När ska jag hugga Naturvetenskapen och vilket ämne bör jag läsa då...?
  • Hur ser egentligen min CV ut i andras ögon?
  • Är jag klok?
  • Är jag en "kuf"?
  • Coolast är, utan tvekan, den som avlider under en tenta!

Frågorna är många... och hur jag kunde bli antagen utan att behöva skicka in mina gamla betyg och intyg är en enigma! Är jag kanske en kändis på antagningsenheten... "Jaha, nu är hon igång igen... plocka fram filen på Maria... ". Hur ska det gå när jag måste förklara vektorer, tyngdlagar, snusförnuft och annat... vilket de utgår från att jag kan eftersom jag kommit in på kursen... (herregud jag är ju trots allt inget annat än en flummig humanist...).

Nu är det Blekinge Tekniska Högskola som gäller och en kurs i Teknovetenskap! Nya danssteg och bpm alltså... eller...?

Tamdiu discendum est, quamdiu vivas...

Scientia est potentia!

söndag, januari 14, 2007

Min tolkning...

... av sångtexten från reklamfilmen i posten här nedanför:

Murgrön ensamheter... nattens mysterier.
Visa mig det gröna... berätta om det.
Hej natur... hej ljuset...

Men kan det verkligen stämma...det är svårt att veta eftersom jag inte klurat ut om de verkligen sjunger på svenska eller inte!? I vilket fall som helst, detta funkar definitivt på mig, en film och en sång helt i min smak... som sagt - jag slår till och köper två BMW!

- Kan jag få dem inslagna i ett fint papper, tack snälla... och helt frankt utgår jag från att alla de gulliga djuren medföljer som accessoarer! Tack raaaring, todiloo!

Etiketter:

BMW Nightvision

Skador åsamkade pga bowling
















  • Brutna naglar
  • Inflammation i en sena vilken lokaliserades någonstans mellan tumme och pekfinger
  • Sträckning i oidentifierad ryggmuskel på höger sida
  • Sträckning i vänster jumske
  • Svullnad i fingrar på höger hand (ringen fick ligga kvar i handväskan resten av kvällen)
  • Spricka i oidentifierat ben på höger fot
  • Knäskålsförskjutning
  • Muskelvärk i rumpan
  • Nageltrång (men det var min medspelare som drabbades av detta)
  • Jumskbråck (samma där - medspelaren)
  • Muskelvärk i magen
  • En ny stor grop i det fina trägolvet då ett bowlingklot slet sig, och i en riktigt fin båge susade genom luften... uppåt... bakåt... nedåt...(mina rekomendationer till bowlinghallsinnehavaren - använd gropen som jordnötsskål!)
  • Champagnegalopp (... blir man inte direkt osocial utav...)
  • Mindre strukturerade sms i större mängd (lagslå om alkolås på mobiltelefoner NU! Jag har lämnat in motion angående detta ärende förut och jag gör det gärna igen!)
  • Borttappad högervante (det var helt klart bowlingens fel!)

Jag har sagt det förr och jag vidhåller fortfarande - Det är INTE nyttigt att sporta!!!

Etiketter:

Åååååh...

ÄNTLIGEN! Där är han - Ensamma mannen! Jag byter sida... jag sätter mig på andra sidan av bordet... nu ska jag smygtitta ordentligt! Åååh, han håller på att pyssla i köket... han ska nog laga mat verkar det som... åååh min alldeles egna Ensamma mannen...

Etiketter: ,

lördag, januari 13, 2007

Januarilördagmorgon...

... molnen springer över himlen som vildhästar i flock... den blå himlen bakom det där yvigt ystra ändrar ständigt form... det blåser över mitt morgonhuvud...

Etiketter:

fredag, januari 12, 2007

Jag fick ett påstående till frågelådan!

Detta är ingen fråga utan ett påstående -
Visste du att en läkare har uppfunnit en maskin som kan överföra smärtorna under en förlossning till barnets far.
Bra va!

PS tänke bara att du borde veta

/"anonym" man

***

Jag tackar ödmjukast för påståendet och känner mig mycket belåten! Har jag förstått dig rätt om jag driftar mig till att tro att du, som man, instämmer i mina synpunkter angående det orättvisa i att just kvinnor måste föda barn! Du har ju ändå skickat mig detta påstående!? Hmm, ska jag vinna denna hjärnornas kamp menar du??? Så vad tycker du om denna maskin? Har du berättat för din fru att denna maskin existerar... och är DU beredd att använda den??? Jag ser med spänning fram emot er förlossning!

Jag är glad att vi så sakteliga rör oss mot jämlikhetens fullbordande! Undrar om han är tysk - läkaren alltså!?

/Maria

Etiketter:

Jag fick en fråga från Wundgang Wülf

Hej!

Hittade den här frågelådan och eftersom du också verkar jobba på en bibbla tycker jag att jag kan fråga dig. Som född tysk, jag heter wundgang wülf, har jag i hela mitt liv, även i skolan, alltid varit avundsjuk på alla andra. Alla andra har ju uppfunnit en massa bra och kul saker. Som tåget, elvispen, damsugaren, petit chou, beatles å sånna saker. Men vad har vi tyskar gjort egentligen? Inget bra som jag kan komma på. Vi har lederhåsen, surkål, ölglas på 12 liter, nakenbad. Som jag har lärt mig i skolan var vi för länge sedan en massa pälsklädda hunner när alla andra fick ha toga o andra fina kläder. Har vi en annan hjärna än andra nu också? Hittat på inget sa jag nyss men nja, motovägen också men sen! Så,varför är det så? Varför kan alla andra hitta på saker men inte vi?

***

Käre Wundgang!


Din fråga är berättigad kan jag konstatera efter att ha rådfrågat diverse kollegor, uppslagsverk, lexikon, ordböcker och kokböcker! Tog mig en liten titt i min skivsamling också... och kom fram till att gruppen Kraftwerk allena får bära den tyska fanan i musikens Hall of Fame... jo, det finns lite tysk obskyr hårdrock, body och en hel mängd svårlyssnad elektronisk musik som drar åt arty-farty hållet... men det är inte så bra måste erkännas! Vidare har vi ju den hemska hockeyfrillan som härstammar ur det tyska hårdrockssmodet - ingen större lycka där heller... När jag söker på tyska vetenskapsmän så vill jag nästan börja gråta, det är en sysselsättning där dagens märkeskopiering kan ses som rena barnleken - man har sysslat med rena serietillverkningen av att kopiera redan uppfunna uppfinningar - det vimlar av diverse kardanaxlar, förbränningsmotorer, flöjter och de mest märkliga konstruktioner av sittpinnar för burfåglar... och för att ännu mer förvärra läget handlar det tyvärr ofta om inflyttade vetenskapsmän från grannländer som Polen, Schweiz och Österrike... Likaså den klassiska musiken - inflyttade kompositörer hela bunten när man studerar släktträden noga! Tillika skådespelare, filmregissörer och diverse konstnärer... de härstammar oftast från något annat land innan de sammanstrålat i den konstnärliga smältdegeln Berlin...

Ja du Wundgang... det ser inte bra ut det här... men som du sa: ni har ju ändå konstruerat Autobahn - en stor väg gjord av betong!

Ska avsluta med att glädja dig - jag har hittat två saker som helt och hållet är tyska till ursprunget: Melitta Bentz (1873-1950) var en tysk hemmafru som 1908 uppfann metoden att brygga kaffe med hjälp av pappersfilter. Tillsammans med sin make Hugo B startade hon senare samma år företaget Melitta-Werke Bentz i Dresden.
Det var väl tyskt så det förslår!

Har också kommit fram till att märket Adidas är av tyskt ursprung! Adolf "Adi" Dassler grundade ett familjeföretag för tillverkning av fotbollsskor. Företaget Adidas Sportschuhfabriken Adi Dassler Stiftung & Co. expanderade kraftigt efter andra världskriget och dess varumärke, de tre ränderna, blev internationellt välkänt.

Men ändå... din fråga står egentligen fortfarande obesvarad - du frågar mig varför ni inte kan hitta på fina saker som Beatles, brännvinsbord, Chaîne des rôtisseurs, varm choklad, mjuka hundöron med mera... Ja, du Wundgang, det gäller att veta var landet ligger, som det gamla ordstävet lyder! Jag tror att bristen på tysk uppfinningsrikedom beror på att landet ligger där det ligger... och sådant brukar vara svårt att ändra på! Men du, koka dig en knödel, brygg dig en kopp kaffe och spisa lite krautrock i form av Kraftwerk and shake that booty med adidas-pjucken på baktassarna! Alla nationer och nationaliteter är förtjusande på sitt sätt!

/Maria - Din privata bibliotekarie i hårknut och knytblus

Etiketter:

Louis Vuitton - en glad jävel!

Jag ser människor som bär omkring på dessa riktigt fula väskor... fula som stryk... i morse hade jag en rakt i ansiktet när jag åkte tunnelbanan till jobbet... Jag vet, jag vet... människorna köper dessa väskor som statussymboler:
"- I buy - ergo I am!"
Nope, not in my eyes... möjligtvis ergo du är rätt korkad som köper en ful väska till det priset... om den ändå var snygg! Jag kan bara gratulera Herr Vuitton, som drar in stålar på eländet - good work, vilken egotripp - det är humor! Jag avundas dig!

Cogito, ergo sum

Det hjälper ju liksom inte att väskan är dyr när den är en så fasansfull styggelse att se på! Brun, beige, riktigt hiskeliga gulddetaljer, ful form (och det gäller alla modellerna) och så det där skitfula mönstret med initialerna LV, eller de där mardrömsslika vita väskorna med karamellfärgat mönster a'la 80-tal... jaja, jag vet också att folk har olika smak... jag veeet! Men om jag hade råd att köpa en väska som kostade 44.000 kr så inte fan skulle jag köpa en LV, det kan jag lova!!! Jag skulle åka till NY och köpa en specialdesignad väska i en liten trevlig butik i Greenvich Village - det skulle jag! Jag skulle förmodligen komma undan med en mycket billigare väska också... och då är priset för själva resan inräknat... Jag tänker inte lägga in en bild på väskhelvetet, det skulle skämma hela min blogg...! By the way - jag skulle hellre bära omkring på en blöjtårta under armen än en LV-väska... och då ni vet vad jag tycker om dessa horrorobjekt!

... och Louis Vuitton skrattar hela vägen till banken...

Morgontimmarna viskar sanningar i mina öron...

... jag vill egentligen inte flytta till Paris... där vill jag ju inte bo! Jag tillhör den lilla minoriteten (verkar det som) som tycker Paris är en överskattad stad - det finns mycket, mycket charmigare, vackrare och trevligare städer... städer som inte är så direkta... städer som är mer hemlighetsfulla... städer som verkar ha en distans... städer som verkar bära på en hemlighet som du kanske, kanske kommer att få reda på.... städer som smeker din kind och ditt sinne... städer som får dig att fundera... det gör inte Paris - Paris är för obvious - Paris är för nonchalant... man förstår precis vad Paris är ute efter, hon behöver inte tänka och alla tycker att hon är sååå vacker... och då blir det totalt ointressant...

... men jag vill ändå åka dit... sitta på caféer och äta frukost... un croissant och un espresso, sill vo pläh - NU!

Det blev en hel-soft Beatnik-kväll...

Tog fel på dag, men ack vad trevligt det sedan blev på rätt dag...

Tränger mig in i den mörka trånga lokalen, många prång och mycket folk... glömt mobilen hos en vän... kan inte ringa... måste gå runt och leta... leta efter Cecilia som jag inte träffat på säkert 8 år... Tidskriften OEI har bjudit in ljud- och performancebaserade poeterna Jaques Sivan (frankrike), Vannina Maestri (frankrike) och Caroline Bergvall (england)... och jag letar efter Cecilia...

Plötsligt hör jag någon ropa mitt namn... och där står Gustaf med en filmkamera i högsta hugg... "- Tjena-tjena är du här... här står jag och agerar kulturarbetare, eh, kan du filma lite, måste fixa något att dricka..."... så där fick jag stå och agera "kulturarbetare" och filma! Jag lägger härmed till beatnik-filmare till min CV... Hittade min vän Cecilia och vi fick en trevlig pratstund - hon ska bosätta sig i Paris några månader och jobba på nästa bok...

Jag vill flytta till Paris...

Gustaf filmade vidare och efter poesin spelade bandet Mackapär - kompisar till G. Spotlightens gula plastfilm ramlade ner och jag fick hoppa in som filmare igen medan Gustaf fixade tillbaka plastfilmen... Fantastisk och oprenentiös kväll... fantastiskt bra poesi-performance, fantastiskt gulligt band, fantastiskt trevligt att träffa Cecilia... och kul att Gustaf var där...

Jag var som förflyttad till en mörk källarlokal året1958... en beatnik-kväll i San Fransisco eller New York... det var bara Jack Kerouac och Allen Ginsberg som saknades! Jag ska helt klart beatnika lite mer hädanefter... Nu måste jag köpa lite nya svarta kläder , nya solbrillor och damma av baskern igen...

torsdag, januari 11, 2007

Limited edition!

Planeringsmiddag hos en vän...
Vi inmundigar en burk Häagen-Dazs av den limiterade smaken - Strawberries & Marc de Champagne som dessert... båda stönar och mmmmmmmmm:ar över hur utomordentligt god den är... som att hitta hem... hitta en ny vän... hitta något man vill ha med sig resten av livet! Min vän tittar på burken, läser på etiketten och utropar:

- Limited edition... är det limited edition!!! ???

Jag svarar:
- Ja, de var därför jag köpte den...

Min vän fullkomligen skriker:
- Men va faaaaaan!!!

Crossed-Eyed Girl - That's Me!

Jag skelar!
Mina vänner säger att jag inte gör det - "nej, det har jag aldrig märkt..." - ni är gulliga... ni har nog inte märkt det eftersom det endast händer när jag blir trött. Det betyder att jag ofta skelar på mornarna, och det är illa nog att vara yrslig och flurig när man irrar ur sängen, om man dessutom måste styra omkring i en lägenhet med mono-syn... så kanske ni anar åt vilket håll det barkar varje morgon... för det är det man får - mono-syn!

Jag tappar helt enkelt djupseendet och har svårt att bedöma avstånd... Detta resulterar i att jag ofta mäter fel några centimeter när jag måttar min väg genom dörrposten ut i hallen mot toaletten... och jag måttar åt fel håll! Jag går alltså ofta in i dörrkarmen vilket resulterar i blåmärken på högerarmen eller på höften... så har jag det... i mina trötta stunder!

Har till min glädje märkt att det finns vackra pop-sånger som besjunger det gulliga och charmiga i att skela - jag tar till mig dessa sånger fullt ut och inbillar mig att det är mig de handlar om... att jag är rätt gullig och charmig när jag studsar omkring som en ping-pongboll varje morgon... då känns de där blåmärkena rätt ok...


Baby you've got ears just like Dumbo
It's so sweet
And your knees knock together
When your walking down the street
Your eyes never look in the same direction
At the same time
I don't think you're the smartest girl on the block
But I don't mind

Only you can reach my heart
Only you and no one else
Only you can reach my heart
Only you can reach my heart

Everytime we go out
People stop and stear
And they talk about us
And they don't understand what we got
We got true love baby
We've syncronised our heartbeats
And we got the same size in shoes
Yes we do

Only you can reach my heart
Only you and no one else
Only you can reach my heart
Only you can reach my heart

(Caesars - Only You)

Etiketter: ,

Ännu ett blåmärke!

... ett av världens bästa band - Luna, har skrivit en av världens vackraste sånger - Tiger Lily... handlar också om en tjej som skelar...
- ...so I mean... hey, I'm cool... AJ!!!


sweet obscenity
bring her back to me
lost in her perfume
think i'm gonna sue
sweet obscenity
didn't i know it
didn't i call her name

stale cigarettes
crumble in your fingers
caught with a drink in my hand
edging to the door
sweet obscenity
didn't i know it
didn't i call her name

tiger lily girl
standin' cross-eyed in the corner
tiger lily girl
standin toungue tied in the corner

somethin' in her eye
tells that i should try
somethin' she might say
tells right away
somethin' in her eye
didn't i know it
didn't i call her name'

tiger lily girl
standin' cross-eyed in the corner
tiger lily girl
standin toungue tied in the corner

Etiketter: ,

onsdag, januari 10, 2007

Urbana människors morgongissel...

Tack Niklas Wahllöf, för att du i dagens DN-kultur äntligen skriver om det som jag själv irriterat mig på så länge! Alla ni som bor mitt i en storstad, read and weep:

Uppe med tuppen. Bonderomantiken frodas i tidiga morgonvanor?

tisdag, januari 09, 2007

In the case of sublimity...

Jag har börjat skriva som en riktig kratta den senaste tiden... tappar bort bokstäver och missar att rensa bort ord vid genomläsningar... Den här slarvern som idag skriver lite här och där... hon verkar mer än lovligt snurrig och slarvig måste jag erkänna! Varför blir det så här? What to do... ? Jag måste omgruppera min hjärna... reconnecta med mina händer och börja på nytt... så är det och så får det bli!

Att stapla ord efter varandra är underbart, likaså att läsa andras ordkombinationer...

Tänk er ett blommande äppelträd... där blomma efter blomma öppnar upp och förgyller gren efter gren... ord följer ord... och när helheten är fullkomlig så börjar man förnimma den doft som blommorna försiktigt sprider en sensommarkväll... du drar in doften, blir nästan lite yr för att inte säga berusad och du känner en varm känsla i magen... det är genuin lycka... det behövs inte mer än så... och att leta på andra ställen är rätt onödigt, men letar det gör vi... hela tiden... och allt för sällan söker vi dofter bland äppelträden...

När jag rensade ut allt gammal studiematerial från universitetstiden i Uppsala, så hittade jag en massa hemtentor från när jag läste estetik... Jag frågar mig om det verkligen är JAG som skrivit dessa texter där jag sida upp och sida ner analyserar kring de sju sköna konstarterna... men det är klart, det var när min hjärna var ung, orolig och hungrig... idag är den mest hungrig och det kanske gör att man tappar nerven, man behöver vara lite orolig också... jag får väl helt enkelt börja se mig om... och se till att bli lite mer orolig... och snart, för det kommer inte att dröja så länge, när den svenska sommaren mest flagrant spelar oskyldig ska jag stoppa in nosen så nära... nära... nära äppelträdens blommor som möjligt och ta mig ett djupt andetag...

Inverterad Pongo!

En av mina chefer satt inne på mitt rum och småpratade i soffan... då kom min andra chef in... ville väl småprata han med... (man undrar ju vad de gör hela dagarna de där två... eftersom de gärna sitter här inne och småpratar och dricker kaffe och stööör mig i mitt arbete!?).

Min manlige chef hade en svart skjorta med vita små prickar på sig dagen till ära... själv köpte jag mig en ny kjol igår - en svart med lite större vita prickar - som jag dagen till ära satt på mig, jag sa:
- Men hörru, what's going on! Det är något med vita prickar på svart bakgrund - helt klart!

Min kvinnliga chef sa:
- Åååh ni är så moderna ni två...

Varpå min manliga chef sa... lite bittert:
- Ja, antingen det eller så är vi helt off!!!


(Fast det där sistnämnda har jag så oerhört svårt att tro!!!)

Stooopid - stooopid people!















Läser i Metro och förundras över människors dumhet:
"Liga länsade konton med falsk sexshow"...

Med löfte om livesända erotiska samkväm via webbkamera så lyckades alltså fem killar i Gävle lura åt sig över 700 000 kronor av män från hela landet... men då var man först tvungen att lämna ifrån sig sina personuppgifter+inloggning+password till sin internetbank till de här killarna, om man nu så gärna ville smaka på kakan... Det var det uppenbart några som nappade på! En 37-årig norrlänning var en av dem som gärna langade iväg hela köret och satt förhoppningsfull framför datorskärmen med ett leende på sina läppar... väntade och väntade... nooothing... han säger nu efteråt att han inte ska behöva skämmas över vad han gjort och absolut inte över sin godtrogenhet...!

Eeeh, ok... sure-yepp...!
Jag måste erkänna att jag hellre creddar företagarandan och övertalningsförmågan som de fem unga männen besitter, än jag tycker synd om människor som öppnar sina bankkonton till främmande människor via nätet... DET är faktiskt penibelt att gå ut med!!!

Vidare har miljö- och hälsoskyddskontoret i Halmstad fått in en anmälan om en vanvårdad hund som dagarna i ända suttit som fastfrusen framför ett hus... det visade sig vid närmare efterforskning (?) att det var en porslinshund!

Reportern:
- Hur kunde det gå så fel?
Chefen på miljö- och hälsoskyddskontoret svarar:
- Jag körde ut och kollade upp saken. Eftersom hunden satt blick stilla misstänkte jag att den inte var vid normal hälsa. Men ägaren var inte hemma så jag åkte till kontoret och registrerade ärendet.
Reportern frågar vidare:
- Du gick inte fram till porslinsstatyn?
Chefen på m & h:
- Jag gjorde bedömningen att det var en bevakningshund och sådana går man inte fram till hur som helst.
Reportern:
- När upptäckte du att det var en porslinshund?
Chefen på m & h:
- När jag ringde upp ägaren några dagar senare...
Reportern:
- Vad har du lärt dig av det här?
Chefen på m & h:
- Att ni journalister ägnar all er tid åt att göra er lustiga över djurskyddsärenden. Men ni skriver inget om att Djurskyddsmyndigheten läggs ner. Vi i Halmstad har en hög svansföring när det gäller djurskydd.
Reportern:
- Även när det gäller porslinsdjur?
Chefen på m & h:
- Nej!


Suck... tänkande människa håll ut... det kommer en morgondag...

eXTReMe Tracker
website counter