torsdag, september 28, 2006

Calissons d'Aix dagen - 1 september... (too late again)











Nu har jag missat det igen - jag är omöjlig att ha i möblerade rum!
Jag har återigen glömt att fira pestens upphörande 1630!

Detta firar man i provence med en liten mandel- och melonmassekaka med sockerglasyr. Det båtformade bakverket började delas ut vid kyrkan Notre-Dame-de-la-Sed i Aix-en-Provence varje år den 1 september till minne av att pesten upphörde år 1630. Ärkebiskopen av Aix mässade "Venti ad Calicem" samtidigt som han delade ut kakorna till rättstrogna... Detta tolkades som "Venes toui i calissoun" eller "Venez tous au Calissons" (Kom alla, till Calissons!)

Hela Cours Mirabeau domineras av denna berömda lilla kaka och det finns minst fyra konditorier som specialiserat sig på den. De består av 40% skållad mandel, 60 % kanderad melon och fruktlag.
Kakorna finns att köpa på NK och de kostar 170 kr för 5 stycken, eller 1 liten kaka för 50 kr! Men man får en fin liten ask att förvara kakan i och bara den är värd priset... Förra året kom jag för sent, de fanns helt enkelt inte kvar - slutsålt! Då blev jag helt enkelt tvungen att kandera melon och sedan baka kakan själv... de blev inte lika vackra som äkta varan från provence - men förhoppningsvis lika goda! Jag måste lägga in detta event i min mobilkalender, så jag är i fas nästa år!

Nu är arbetsdagen slut - jag måste hem och kandera melon!

Etiketter:

1 Comments:

Blogger Maria said...

At your service! Ha det så trevligt ikväll nu!
Kram M.

fredag, september 29, 2006 12:15:00 em  

Skicka en kommentar

<< Home


eXTReMe Tracker
website counter