måndag, oktober 09, 2006

Créma Catalana...














  • 5 dl grädde
  • 6 st äggulor
  • 1 tsk vaniljsocker
  • 1 dl socker
  • Rivet skal från en apelsin
  • 1 tsk kanel
  • 0.5 dl socker för karamelliseringen

Vispa äggulorna med socker och vaniljsocker tills det blir vitt och fluffigt. Tillsätt grädden och sist apelsinskalet. Grädda i små format i 100 grader tills smeten stannat. Låt kallna. Pudra över kanel och strösocker och bränn på ytan så sockret karamelliseras.

Förföriskt gott!

Precis som chokladglassen visar om en gelateria är bra så visar denna efterrätt om en restaurang är bra eller inte! Jag föredrar Crème Brûlée (med en skorpa av brännt socker) före Crème Caramel (eller brylépudding som det heter på svenska där smält socker hälls i formen och sedan smeten, puddingen stjälps sedan upp på ett fat innan servering) men om jag bjuds på en liten caramel så skulle jag absolut icke förneka den! Vi var några som fick för oss att fira mikroländerna i europa. Detta gjorde vi genom att leta reda på traditionella recept och fakta om ländernas historia och kultur. När vi firade Andorras nationaldag tillagade vi denna Créma Catalana...

- Oh, la la... Sobreexcitació!

Landet med sina 69 000 invånare är det enda i världen med katalanska som enda officiella språk, även dess styrelseform är unik då rollen som statsöverhuvud delas av frankrikes president och den spanske biskopen av Urgel.

Etiketter:


eXTReMe Tracker
website counter