måndag, februari 06, 2006

Glömde bort Jelinek... nu när jag ändå svamlar på om pjäser!

Var på Jelineks pjäs "Rastplatz" för ett tag sedan... strax innan jul var det bestämt.
"Fem liter koagulerad hårspray, fyra svenniga träningsoveraller, två vilda djur, en omätbar mängd sexuell frustration och ett syndafall av ord."

Sökes: Björn och Älg för djuriskt bra sex
Finnes: Två uttråkade hemmafruar i illasittande sportkläder

Pjäsen handlade om relationer och sex där Jelinek driver med den materiellt mättade medelklassen. Denna övermättnad resulterar i ett sökande efter upplevelser som slutar i mer och mer bisarra nöjen som ska roa eller överhuvudtaget skapa reaktioner i livet. Pjäsens huvudroller är två medelålders kvinnor (Nina Gunke och Lis Nilhem) som tröttnat på sina intetsägande golfspelande män (Stefan Ekman och Anders Ahlbom Rosendahl), och de har via kontaktannonser stämt träff med två för dem okända varelser - en älg och en björn på en rastplats någonstans längs en motorväg. Denna älg och björn ska ge kvinnorna den efterlängtade upplevelsen av djuriskt sex... Mest underhållande var ändå en av mina gamla favoriter Christer Fant som berättare och någon slags puppetmaster för människorna i pjäsen.
Jag fick en känsla av att Jelinek inte tycker om människors svagheter och tillkortakommanden, dessa gör oss människor mindre attraktiva som art... Det är svårt att riktigt förstå Jelinek måste jag erkänna - men det gör henne inte mindre intressant. Pjäsen var faktiskt väldigt rolig och den var inte så tung som filmen "Pianolärarinnan". Jag skrattade - åt oss i mångt och mycket tragiska människor där kvinnor och män söker samma bekräftelse men på skilda sätt - bedrövligt patetiskt både i teori och praktik!

Ni kan inte Gå & Se denna pjäs... längre!

eXTReMe Tracker
website counter