torsdag, mars 23, 2006

Patafysik!


Alfred Jarry (1873–1907) - en schysst snubbe!
Lanserade begreppet patafysik, dvs. de imaginära lösningarnas vetenskap.

Patafysik är en vetenskap som utövas till allmän onytta - den har inga mål att uppnå...!
Skönt va...?
Jag har nog alltid varit patafysiker, och min sanna själ alltid epikuré men det var inte förrän för ca 5 år sedan jag rent teoretiskt upptäckte patafysiken. Patafysik och epikurism hör ihop, det känns som om det ena mynnar ut i det andra... Kan man vara epikuré utan att vara patafysiker och vise versa?

Här kan ni läsa en uppsats om Patafysiken: Mustasch på Mona Lisa av Mattias Heldner!
...och här lite mer på bloggen Qilins' Bibliotek.


Om Patafysik ur NE:
patafysik (franska pataphysique), fiktiv vetenskap, tillämpad i synnerhet inom litteraturen, skapad av den franske författaren Alfred Jarry. Patafysiken, som förebådade såväl surrealismen som absurdismen, sysslar med det enskilda, i motsats till den konventionella vetenskapen som sysslar med det generella, och studerar i metafysikens efterföljd också lagarna som styr undantagen. Jarry använde begreppet första gången 1893 och gav det i den postumt publicerade romanen "Gestes et opinions du docteur Faustroll, pataphysicien" (1911; "Dåd och idéer av doktor Faustroll") en kryptisk definition: "Patafysiken är de imaginära lösningarnas vetenskap, som på det symboliska planet bringar egenskaperna hos föremålen, beskrivna med hjälp av deras verkningskraft, i samklang med deras grunddrag."

Bland patafysikens föregångare brukar räknas François Rabelais och Lewis Carroll; till utövarna hör Jacques Prévert, Raymond Queneau och Boris Vian. År 1949 bildades ett patafysiskt kollegium i Paris. Kollegiet, som har drag av frimureri och hemligt ordenssällskap med en intern hierarki, har infört en kalender med Jarrys födelsedatum, 8 september 1873, som utgångspunkt för tideräkningen.

I enlighet med patafysikens teorier är alla människor patafysiker men ytterst få vet om det. Bland svenska författare som avsiktligt utövar patafysiken märks Claes Hylinger och Magnus Hedlund; Hylinger utgav 1987 antologin "Segla i ett såll", i vilken han sammanfört och kommenterat många centrala patafysiska texter.


2 Comments:

Anonymous Anonym said...

en korrigerande kommentar: 'patafysiska kollegiet är inte på minsta vis likt ett frimureri eller hemligt ordensällskap, allt är vidöppet för alla, det är bara att komma med. insynen är total, kollegiets skrifter är allmänt tillgängliga osv. detsamma gäller det svenska Vestrogotiska Patafysiska Institutet. (mailadress vestrogotiska. patafysiska.institutet@telia.com)
inqvisitor dixit
v.p.i.

fredag, november 24, 2006 4:16:00 em  
Anonymous Anonym said...

Det här är typ två år för sent, men...epikurism och patafysik är INTE (som jag ser det) samma sak. Patafysik är, i faktisk betydelse, bara babbel som verkar intellektuellt (inte intelligent!) men gentligen bara säger inget alls. Jag är själv en anhängare av denna inrikting. Epikurism däremot, är en släkting till hedeonism som är en helt annan sak. Visst kan man vara både och, men att tro att de inte kan vara utan varandra, vore som att säga att färgblindhet och sångtalang hänger ihop. /Adam

lördag, november 22, 2008 2:24:00 fm  

Skicka en kommentar

<< Home


eXTReMe Tracker
website counter