onsdag, maj 31, 2006

Skomakarlåda

Här får ni ett recept på skomakarlåda, så ni kan göra denna rätt även när det är skomakarsemester! (Jag kan inte gå i god för denna rätt då jag aldrig varken lagat eller ätit den själv)

  • 4 skivor ryggbiff
  • 1 pkt bacon
  • 1 gul lök
  • salt och grovt malen svartpeppar

  • 1/2 kg skalad och kokt potatis
  • smör, mjölk, salt, malen vitpeppar, muskotnöt och en nypa socker

  • 1/2 gul lök
  • 1/4 rotselleri
  • 1 morot
  • 1 vitlöksklyfta (låter snålt tycker jag - ta 3!)
  • persiljekvistar
  • 1 baconskiva
  • sockerkulör
  • 1 halvpanna rött vin
  • 1 msk tomatpuré
  • 3 msk smör
  • 3 msk mjöl
  • köttbuljong, salt och malen svartpeppar

Skala och hacka lök, morot, selleri och vitlök lite grovt. Bryn på i en gryta med smör. Tillsätt strimlad bacon och tomatpuré. Pudra över mjölet och rör om ordentligt.

Häll i rödvin samt persilja och låt koka ihop något, tillsätt sedan buljongen och sockerkulören (såsen ska bli svart). Låt koka i ca 10 minuter och sila sedan bort grönsakerna och häll tillbaka såsen i grytan. Låt såsen koka upp och smaka av med salt och peppar. Montera i en klick smör och blanka av såsen.

Skala och skär löken i båtar, strimla bacon och bryn detta ordentligt. Stek biffen i smör, salt och peppar.

Vid servering lägger man biffen på ett fat och skedar lök- och baconblandningen över samt avslutar med att ringla rödvinssåsen över det hela...

Très bien! (I hope!)

Etiketter:

1 Comments:

Blogger Maria said...

... just det - va fanken är sockerkulör, glömde bort att avsluta med den frågan. Minns något otäckt från hemkunskapslektionerna, som någon slags soja men utan smak - bara svart och trögflytande som smakade motorolja!

onsdag, maj 31, 2006 3:24:00 em  

Skicka en kommentar

<< Home


eXTReMe Tracker
website counter