tisdag, maj 01, 2007

Bälgaspelet - nästa stora trend!



Kom nu ihåg vem som sa det först!

För jag tror inte att det är den ökända slumpen som gör att jag stöter på dessa två glada dragspelare på samma dag... nej sanna mina ord... dunka-dunkan är snart ett minne blott och åter ska de stora elefanterna äntra scenen... och ännu en gång kommer nejderna att dränkas av melodier i dur och moll frammanade av flinka fingrar som kilar över knappar gjorda av pärlemor... elfenben... ebenholtz... fingrar som fladdermusvingar... flinka fingrar likt myror som lockar sockerlösningen ur lössen varma sommardagar... och bälgen pumpar på...!

Harry Brandelius... Snoddas... Jokkmoks Jocke... Arne Qvick... Ludgo Pelle... Kalle Jularbo med Eberhart i hand... Olle-Johnny... Edit Frank... Andrew Valter... Karl Grönstedt... Gösta Vesterlund... Jack Jill och Sölve Strand...

Nej, jag vet att inte alla av de ovanstående spelade dragspel själva... men de personifierar det myspysiga gammeltjosan som kommer att bli sommarens stora trend!

Karl Grönstedt var för övrigt med i filmen 100 dragspel och en flicka från 1946. Filmen handlar om de två uppfinnarna Ville och Rulle som arbetat fram ett nytt epokgörande dragspel, dock finns det konkurrenter vad det gäller detta inovativa instrument. Tolvårige Pelle får visa vad dragspelet går för i ett möte med svenska dragspelseliten i Stockholm. Passa på att fråga efter den hos din dvd-dealer i kvarteret redan ikväll - jag lovar att du kommer att bli legendarisk bland personalen!

Så, ta nu fram dina Povel Ramel skivor och lyssna på låten Birth of the Gammedans och var med på tåget från början - jag bjussar på det förstår ni!

Etiketter:

12 Comments:

Blogger Dragspelarn said...

Som jag väntat!

tisdag, maj 01, 2007 7:52:00 em  
Blogger Maria said...

Du är kanske inte ensam...

tisdag, maj 01, 2007 10:13:00 em  
Anonymous Anonym said...

Jag har också väntat.. På tal om musik så hade de förresten Thereminvecka på P3 där de spelade en låt om dagen. Din blogg är där man hör det först...så är det.

onsdag, maj 02, 2007 11:28:00 fm  
Anonymous Anonym said...

Hoppas verkligen du får rätt i dina spådomar!

Men - Edit Frank, vem ända in i Sarons durspelstoner är det????

onsdag, maj 02, 2007 1:26:00 em  
Blogger Maria said...

M: Visst är det så, det är inte första gången min trendkänslighet har norpats upp av andra! Är man trendorakel så är man... det är helt enkelt något man föds till!

Mustafa: Jag brukar få rätt och i detta fall är det klart som korvspa´, det är Gamla Nordsjön och Ålefeskarns vals som kommer att ljuda från varenda radiola i sommar...

Edit Frank... tja Povel sjunger i allafall om henne, men jag hittade inget när jag googlade. Jag kanske skickar ett mejl till Povel och hör med honom...

onsdag, maj 02, 2007 4:40:00 em  
Anonymous Anonym said...

Det slog mej att det kanske är ERIK Frank, han som hade den där jättedragspelshiten som alla kan vissla på men som jag inte kan komma på namnet på just nu!

Den låten finns iallafall även i en sångversion från 60-talet nån gång, "Tänk så mycket bättre jazzen var förr".

onsdag, maj 02, 2007 8:25:00 em  
Blogger Maria said...

Mustafa: Kan va, kan va! Han är också medskyldig till musiken i filmen 100 dragspel och en flicka tillika filmerna Hästhandlarens flickor och Hammarforsens brus. Jag ska lyssna lite noggrannare på Povel-låten med min hörlur i koppar och återkomma i ärendet...

torsdag, maj 03, 2007 12:37:00 em  
Blogger Maria said...

Mustafa: Jodå... ERIK Frank... är det, om man lyssnar jäkligt noooga...

torsdag, maj 03, 2007 9:08:00 em  
Anonymous Anonym said...

Det låter troligt! "Novelty Accordion" heter enligt säkra källor hans gigantiska hit förresten.

fredag, maj 04, 2007 3:13:00 em  
Blogger Maria said...

Mustafa: Men det måste väl finnas några kända dragspelsdamer också... min mamma gick dragspelskurs när jag var liten... och min morfar spelade handklaver - nu var ju inte min morfar en dam, men ändå!

fredag, maj 04, 2007 3:23:00 em  
Anonymous Anonym said...

Märkligt...jag hade precis för mej att jag hade lagt in ett inlägg här där jag räknade upp några kända dragspelsdamer, men tydligen hade jag bara drömt...kan just nu iallafall tyvärr inte komma på några fler än Queen Ida och Maria Kalaniemi, och - sist men inte minst - Edith Segerstedt, en klämmig dragspelande kvinna från Göteborg som jag har en skiva med. "Gammeldansen går" heter det underskattade albumet!

onsdag, maj 09, 2007 11:31:00 em  
Blogger Maria said...

Mustafa: Du kanske DRÖMDE om dragspelsdamer...
Queen Ida är ju hur cool som helst, jag har en vinyl med henne och hennes zydecoband och Edith Segerstedt har jag hört figurera som nyckelharpsvirtuos... men hon drar även en vals på ett handklaver alltså, hon är vad man kan kalla multiintrumentalist! Lovely, säger jag, just lovely!

torsdag, maj 10, 2007 3:32:00 em  

Skicka en kommentar

<< Home


eXTReMe Tracker
website counter