onsdag, oktober 15, 2008

Modernismums!



Jag och Nättchen var på Liljevalchs utställning om Sigrid Hjertén, Isaac Grünewald och Leander Engström i söndags... det VAR verkligen en färgkaskad in your face... alldeles, fullkomligen, överljufveligt förljuvande - sanna mina ord! Jag älskar deras färg- och formspråk... jag blev fnissigt förtjust i Leanders ödmjukt traskande hästskildringar i fjällvärlden, en fjällvärld målad i en helt annan färgskala än den jag är van vid - men ändå var den helt rätt!!! Sigrids hästar gick inte heller av för hackor - strömlinjeformade och avbildade lite hjärtnupet i deras graciösa närvarande med ett stänk av deras lite nervösa och samtidigt stabila sinne...
Isaacs självporträtt tillhör mina absoluta favoriter i denna genre... han hade ett otroligt intressant utseende och han lyckas fånga det in sitt sensibilum på pricken... det där flyktiga... sinnliga... som man nästan inte kan sätta på pränt när det gäller en själv... men Isaac, han kunde!



Senare, när Nättchen och jag gjort oss förtjänta av ett besök på Blå Porten... så satte vi oss ute i deras underbara atrium där vi inmundigade varsin kopp te samt ett stycke chokladmoussetårta och en bit hallonpaj med vaniljsås. När jag sedan höjde blicken så fick jag på den andra sidan dammen se en välkänd nuna... ett litet mustaschprytt ansikte jag i förbifarten sett nosa runt mitt nya leasurecabinett - canastaklubbens kassör - Totte - i egen hög person! Han satt alltså på Blå Porten och snaskade sandwich och drack... ÖL!!!


Canastaklubbens kassör - Totte

När jag gick fram och frågade vadan denna festivitet så svarade han att canastaklubben brukar ta sig en söndagsöl på Hasselbacken, men på grund av den girigbuksroffarmentalitet som råder i världen så har canastaklubbens aktier sjunkit i värde något så katastrofalt att medlemmarna har varit tvugna att sänka sina ambitioner och intaga sin söndagsöl på den något mindre nobla syltan Blå Porten istället! Och de är uniont djuuupt besvikna på de som skapat den globala ekonomiska krisen... för att citera Totte: "Girigbukar skulle aaaldrig få medlemskap i Canastaklubben, aldrig!!! Nej, det vore fullkomligt oförksämt... nej... det är inte ens skrattretande!!!"

Inga ord efter Totte...

Etiketter: ,

23 Comments:

Anonymous Anonym said...

men kakor hade han råd med, fast hansa han var fattig :-( _många_ kakor!

onsdag, oktober 15, 2008 9:11:00 fm  
Blogger Maria said...

Nättchen: ... många, många, mååånga kakor som han slaffsade runt med!!!

onsdag, oktober 15, 2008 9:33:00 fm  
Blogger Maria said...

... sandwich, kakor och... öl!!!

onsdag, oktober 15, 2008 9:33:00 fm  
Anonymous Anonym said...

Totte han har rätt han. Jag tycker han är värd alla kakorna.

onsdag, oktober 15, 2008 10:32:00 fm  
Blogger Maria said...

Anonym: Totte har fett rätt och bör snaska så mycket han bara kan och orkar!

onsdag, oktober 15, 2008 10:55:00 fm  
Blogger Peace in mind said...

Blev han rund under tassarna, kassören?

Blå porten är en oas, men...*viskar lite tyst om alla barnvagnar, bäbisar...*

// intolerant medelåldring

onsdag, oktober 15, 2008 10:59:00 fm  
Blogger Maria said...

PiM: En kassör bör aldrig inmundiga liceurdrycker till den grad att tassarna antaga en rundör!

(paragraf 5 i canastaklubbens reglemente)

onsdag, oktober 15, 2008 12:23:00 em  
Blogger Maria said...

viskar vidare... barnvagnar och bäbisar är ett sattyg ute i offentligheten... ssshhhh...

onsdag, oktober 15, 2008 12:25:00 em  
Blogger Ulrica said...

Ääälskar Sigrid Hjerténs konst. Måste gå ... men när ... tiden räcker inte till ... aaah

torsdag, oktober 16, 2008 8:20:00 fm  
Blogger Maria said...

Ulrica: Ja, det måste du!!! Sen är det en handväsksutställning på livrustkammaren som jag tycker att du och jag ska gå på!!! Men när??? You tell me baby!

torsdag, oktober 16, 2008 9:45:00 fm  
Anonymous Anonym said...

t o m JAG tycker barn på stan är ett jävla otyg (nä, egentligen tycker jag att föräldrar är helt ouppfostrade :-() och barnvagn på djurgården är LIVSFARLIGT!!!!! iaf om man ker färja!

jag ska gå på liljevalchs igen faktiskt, och se allt från andra hållet. SÅÅÅÅÅ bra var det, speciellt leanders vatten! och hästar förstås.

torsdag, oktober 16, 2008 7:30:00 em  
Blogger Ulrica said...

Kanske vi kan gå och titta på handväskor den 25:e innan em cocktails? Micke är säkert hemskt intresserad också ;O) Men han kan stanna hemma om han inte förstår handväskors storhet, sådeså!

fredag, oktober 17, 2008 9:28:00 fm  
Blogger Maria said...

Nättchen: Och jag vill gå och se Baaaader Meinhoffffffilmen med dig!!! Framlänges helst... men om du vill se den i udk-format så får du gå själv!!! Det säger jag bara!!!

fredag, oktober 17, 2008 10:22:00 fm  
Blogger Maria said...

Ulrica: Handbägs den 25:e låter som en bra idé... och den där Micke kan man lura i vad som helst... säg att vi ska titta på gamla vinylsinglar från Manchester anno 1989!!!

fredag, oktober 17, 2008 10:41:00 fm  
Anonymous Anonym said...

Apropå 1989 så kommer här en liten anekdot från Uppsala. Just nyss nämnda år jobbade jag då och då på studentpuben Orvars. Ibland stod jag i garderoben och kollade legitimationer. En svartmuskig ung man visade en kväll upp sitt leg, där framträdde tilltalsnamnet (som jag inte minns) samt andranamnet ISAAC och efternamnet GRÜNEWALD. Det visade sej att han var sonson till konstnären. Tyvärr minns jag inte vem som var hans farmor, om det var Sigrid Hjertén eller Märta Grundell, Isaacs fru i sitt andra äktenskap.

fredag, oktober 17, 2008 6:50:00 em  
Blogger Maria said...

Mustafa: Så oerhört underbart att höra ifrån dig igen! Vad håller ni på med nuförtiden min noble herre!?

lördag, oktober 18, 2008 11:01:00 fm  
Anonymous Anonym said...

Hej Maria! Ja, det är väl ungefär som tidigare...fast på ny plats. Själv då?

lördag, oktober 18, 2008 12:17:00 em  
Blogger Maria said...

Mustafa: Jodå... livet traskar på i kängorna och de handstickade corschenillfärgade yllevantarna... du bor kvar i huset antar jag!?

söndag, oktober 19, 2008 1:16:00 em  
Blogger Maria said...

... alltså det "nya" huset... ! Inte Nättchen och Stefans!

söndag, oktober 19, 2008 1:17:00 em  
Anonymous Anonym said...

Ja, jag bor kvar i det nya huset. Har du gjort några fler såna där fina filmer som den du visade förra våren? Den som jag höll på med när vi sågs i Gnarp är faktiskt fortfarande inte klar...

måndag, oktober 20, 2008 12:29:00 fm  
Blogger Maria said...

Mustafa: åååh... nej... min kreativitet har brunnit på sparlåga rätt länge nu... och jag börjar sörja... men DÅ, om inte förr, så känner jag att det banne mig är dags att snyta sig i kragern och vattenkamma luggen - jag håller på att rensa ut en massa gammalt skräp i mitt liv (=vindsförråd+gabberåber) och jag känner att jag lättar i sinnet för var påse/kartong jag hivar iväg i soporna eller skänker till välgörenhet... SÅ min bäste herre, det är dags att vi lyfter oss tamparna och sätter igång - både du och jag!!! Vad sägs om att starta upp någonting tillsammans (som vi pratat om förr) så kanske allt lossnar och vi kommer att göra om hela världen!!!
(åtminstone så som vi ser den... )

Yo! Jag är på!!!

måndag, oktober 20, 2008 10:54:00 fm  
Anonymous Anonym said...

Jag med!

tisdag, oktober 21, 2008 12:48:00 fm  
Blogger Maria said...

Mustafa: Härrrligt!!!

tisdag, oktober 21, 2008 10:06:00 fm  

Skicka en kommentar

<< Home


eXTReMe Tracker
website counter