tisdag, maj 09, 2006

Herrfrisyrer...


















Känner en oerhörd press att skriva om herrfrisyrer då jag förstått att detta önskas av mig å det starkaste! So here we go - först 8 rader fakta ur NE:

frisyr (fr. frisure, av friser 'krusa', 'locka'), koaffyr, sättet att arrangera huvudhår och skägg. Människans huvudhår har, i jämförelse med kroppshår och andra däggdjurs hår, en extremt lång växtperiod (2,5 till 3 år) och kan bli mycket långa. Det var därför nödvändigt redan för stenåldersmänniskan att kontrollera sin hårväxt, dels för att hålla sikten fri, dels för att inte fastna med håret i grenar etc. vid t.ex. jakt.

Herrfirsyrerna är oftast av praktisk art dvs korthållet och om långt hår erhålles, efter lång väntan, görs det bäst i att hållas i nacktofs så håret inte fastnar i grötsleven på morgonen... papiljotter bör endast användas i nödfall och vid mer festliga tillfällen! I det antika Egypten var det vanligt att båda könen rakade huvudet och peruk med påsydda flätor användes istället. Under den grekiska antiken började hårlängden könsbestämmas där kort hår anlades på män samt långt uppsatt hår var kutym för kvinnor. På 1600-1700-talen började modet föreskriva långt hår även för män som då även använde löshår i stor omfattning där männens hårsvall visade deras sociala status (så kallad "tuppkamsmentalitet").

Hårmodet har ofta skiftat precis som modedräkten, där politiska omvälvningar har låtit skapa avtryck. Exempelvis blev frisyrerna mer vindrufsigt fjäderklippta utan puder och pomada efter franska revolutionen (se bild ovan). Senare under 1800-talet blev herrfrisyrerna mer kortklippta, symetriska ofta stylade med pomada eller krusade med locktång. De största variationerna skedde i och med trimmningen av skägg, polisonger och mustascher (en favoritepok för min del!). Sen kom Beatles och håret växte ut till, då tyckandes, otäcka längder av pannlugg vilken hängde ner, gärna i ögonen. Luggen kunde därmed skydda ögonen mot dammpartiklar och inte minst även agera solskärm skyddandes mot den starka solen (inte enbart snyggt - praktiskt också!).

Senare under 1970-talet kom punken med sitt spret och klet som rent antimodefenomen och under 1980-talet kom tyvärr hockeyfrillan, vilken höll på att utplåna mänskligheten då ingen kvinna kan fatta tycke för en man bärandes denna horribla kokos-matta till herrfrisyr!!!

Idag kan en herrfrisyr ser ut lite hur som helst precis som kvinnofrisyrerna, men om ni bestämmer er för att skaffa den mycket trevliga ansiktsbehåringen i form utav skägg, polisong eller mustasch - kom ihåg att trimma väl och borsta ALLTID smulorna ur skägget!

12 Comments:

Blogger Lotta said...

Man ska ge vad massorna vill ha !!!
Tusen kommer att tacka dig!

tisdag, maj 09, 2006 11:39:00 fm  
Blogger Maria said...

gissa om!!!

tisdag, maj 09, 2006 12:34:00 em  
Blogger Maria said...

UPPENBARLIGEN hade jag så rätt... så rätt... kan jag konstatera idag, nästan ett år senare!

torsdag, mars 29, 2007 7:11:00 em  
Anonymous Anonym said...

Ja, det som eventuellt inte täcks in i denna artikel finns ju isåfall alltid att ta del av på http://hem.spray.se/mikael36/hockeyfrossa/!

Plus det där med polisonger...trodde länge att det var ett mode som dog ut med Ralf Edström och Roland Sandberg på 70-talet, men längst in i nån garderob låg dom tydligen kvar och skräpade...

fredag, mars 30, 2007 5:31:00 em  
Blogger Maria said...

Hockeyfrillan måste vara ett satans påfund, Belsebubs hämd på människorna - ett försök att hindra fertiliteten, på ett mycket effektivt sätt må jag säga!

Hockey är ALDRIG ok!

Däremot en lurvig polisong i form av en rejäl hockeyklubba känns, för mig, alltid väldigt intressant!
Som Ralf vilken du nämnde och inte minst Ronnie - min stora polisong-o-mustaschhjälte!

http://dropsofdew.blogspot.com/2006/06/ronnie-hellstrm.html

lördag, mars 31, 2007 8:22:00 fm  
Anonymous Anonym said...

Ja, man kan inte vara överens om allt, och det är vi nog överens om!

Det var ett tag sen jag gick in på Hockeyfrossa-sidan, det hade tillkommit två nya fantastiska avdelningar, däribland "Trend", en fantastisk uppgörelse med den frisyr som än så länge bärs med stolthet av Peter Jihde m.fl., men som förhoppningsvis snart ligger på historiens skrotupplag...

lördag, mars 31, 2007 12:38:00 em  
Blogger Maria said...

Den "pastorala" hockeyn var inte att leka med den heller... men som jag sa - satans påfund och han går genvägen via gud...!!!

lördag, mars 31, 2007 1:42:00 em  
Blogger Maria said...

... och det kan var riktigt spännande att inte vara överens om allt!

lördag, mars 31, 2007 2:43:00 em  
Anonymous Anonym said...

Undrar om det förekommit nån gång tidigare i världshistorien att det startats en debatt om huruvida hockeyfrillorna tillkommit med hjälp av Gud eller Satan?!

Jag har stor respekt för alla religiösa människor...öh, nej det har jag verkligen INTE...men jag har stor respekt för alla ÖDMJUKA religiösa människor...hur tänkte jag fortsätta nu då, tja jag tror det var nåt i stil med att ibland så tycker jag att både Gud och Satan är två stora, pålitliga, grundmurade varumärkesjättar som båda två har 49,9 % av aktierna i det andra företaget.

Summan av kardemumman: både Gud och Satan har nog varit inblandade i den farsot som kallas hockeyfrilla, samt naturligtvis den numera förhärskande fotbollsfrillan.

Slut på dagens predikan!

söndag, april 01, 2007 1:15:00 em  
Blogger Maria said...

Kollekten från dagens brandmanagementpredikan går ovakortat till svenska mustaschklubben!

http://www.mustascher.se/

söndag, april 01, 2007 2:12:00 em  
Anonymous Anonym said...

Ojojoj - hallelujah säjer jag bara efter att ha checkat in "mustascher.se"!! Frimurare, släng er i valvväggen! Bilden på styrelsen gjorde mej mörkrädd, undrar vilka riter som pågår i den där lokalen nattetid... Det kan nog bara Agne Jonsson, sexmästaren själv, svara på!

söndag, april 01, 2007 2:25:00 em  
Blogger Maria said...

Jag misstänker i vanlig ordning att ett pingisracket är inblandat... du vet, enhandsfattning... svinga... vrid och daska till med klibbiga sidan...

söndag, april 01, 2007 2:39:00 em  

Skicka en kommentar

<< Home


eXTReMe Tracker
website counter