måndag, april 23, 2007

Dask med liten spatel!

Lunds Nya studentteater visar upp hemliga frimurarritualer som ett led i ett forskningsprojekt läser jag i dagens Metro... Det handlar om ritualer inom den svenska frimurarorden under 1700-talet då även kvinnor tilläts inom ordensällskapet!

Själv håller frimurarna låg profil och det är ett stort hemlighetsmakeri kring vad som försiggår i mörka källare där högt uppsatta män i samhället leker med varandra!


Karl-Erik Ericsson, Svenska frimurarordens sigillbevarare och kansler säger till Metro:

- "Vi kommer aldrig att bli mer öppna vad gäller ritualerna eftersom det skulle förstöra upplevelsen för dem som ska invigas. Jag utgår från att de ritualer som ska spelas upp inte förstör för vår pedagogik".

Pedagogik!?

När jag pluggade antikens kultur- och samhällsliv samt egyptologi i Uppsala för tusen år sedan så råkade jag hamna i frimurarnas innersta rum...
Jag arbetade lite extra med att registrera och flytta på institutionernas antika samlingar vilka var inhysta nere i gamla Handelsbankens källarvalv... granne med just nämnda frimurares innersta och superhemliga lekstuga...

Där inne var det svartmålade väggar, gamla tunga stolar mitt i salen kring ett lågt och långt bord - likt ett offerbord... vidare var rummet fyllt av stora manshöga kandelabrar ståendes utspridda på golvet... väldigt... tja, vad ska man säga... gothromantiskt!

Det som vidare förlöjligade stämningen ytterligare i lokalen, vilken för övrigt kunde vara inspelningsplats för en B-vampyrfilm, var några stora hemmasnickrade fyrkantiga pelare, även dessa i manshöjd. Dessa pelare var ca 50 cm breda, svarmålade med bibelcitat tecknade med vit färg på var sida... och upptill var de formade som en pyramid. Här hade man önskat, för effektens skull, att det hade räckt med dekoration... men icke... som för att ändå visa att det var nutid man ändå befann sig i så hade var och en av dessa svarta, bibelcitatdekorerade pelare en ditskruvad glödlampa på toppen av pyramiden - mycket effektfullt!


Jag utgår från att den ytterst pedagogiska invigningsritualens centralmoment är:

Rituell daskning med ett ping-pongrackets klibbiga sida på manlig direktörs-stjärt under stroboskopliknande av- och påknäppning av glödlamporna högst upp på pyramidpelarna samtidigt som deltagarna klappar taktfast i händerna enligt noter... tatte-ta... tatte-ta... ta... tatte... tatte...ta!

eXTReMe Tracker
website counter