måndag, april 09, 2007

Elsa Anderssons Konditori...



"Att tillverka och tillsaluhålla tårtor, pastejer och bakelser" nämns i den första kungliga förodningen av 1834 som tillåten verksamhet för välfrejdade kvinnor... detta tog Elsa Andersson fasta på och den första dagskassan 7 maj 1916 var på 75 kronor och 22 öre!

Jag har tjatat om Elsa Anderssons Bananbakelser förr... men de är gudomliga! Nu passade jag på att bjussa L8-Lee på ett äkta konditori med anor från 1916...

Elsa Andersson föddes den 2 augusti 1884 på en lantgård i Gubbetorp... åh alla dessa underbara ortsnamn... Som ung sökte hon sig till en släkting vilken hade ett konditori i Örebro, där Elsa utbildade sig till konditor.

Elsa träffade sin blivande make, handlaren Emil Bergvall, när hon med sina föräldrar besökte goda vänner i Norberg. Elsa flyttade till sin käre Emil i Norberg och tillsammans hittade de en lämplig lokal vid norra delen av torget där hon startade konditoriet i sitt flicknamn den 7 maj 1916. Huset härstammar från 1700-talet och flyttades på mitten av 1850-talet från Västerfärnebo socken till sin nuvarande plats.

Elsa drev konditoriet till sin alltför tidiga död 1937, då sonen Gunnar tog över. Trots "råd från auktoriteter om att riva det gamla rasket och bygga nytt" beslöt sig Gunnar att behålla och vårda det kulturella arvet och med varsam hand gjordes nödvändiga förändringar vilket krävdes av praktiska skäl. Rivningshysteri frodades på många små orter under 1950-60-talen då hela stadsbilder och torg revs ned och det brokiga och krokiga ersattes av raka linjer, fyrkantiga lådor och betong - det var inte längre intressant att bevara det genuina. Men trots detta så förblev Elsa Anderssons konditori intakt...

Idag driver Robert Bergvall, konditormästare och Elsa Anderssons sonson konditoriet vilket tilldelades diplom av Öijvind Svahn från Gastronomiska Akademin med rubriceringen:

"För vidmakthållande med stor charm av svensk konditortradition"

Etiketter:

3 Comments:

Blogger Fikatanten said...

Elsa Andersson är min stora IDOL! Tack för att du skriver om henne. Men åt du inte deras specialité - Tangotårta?

måndag, april 09, 2007 1:23:00 em  
Blogger Lotta said...

Jag åt tangotårtan... det var lite för lite ananas för min smak... du skulle säkert ha bakat en goodare! Men Maria var mkt nöjd med bananbakelsen sa hon !

måndag, april 09, 2007 2:51:00 em  
Blogger Maria said...

Just precis - L8 åt av Tangotårtan... själv är jag inte så förtjust i ananas och jag kan inte låta bli deras Bananbakelse, det är den godaste Bananbakelsen i hela världen!

måndag, april 09, 2007 5:20:00 em  

Skicka en kommentar

<< Home


eXTReMe Tracker
website counter