tisdag, september 30, 2008

Två Kollon i tiden!


E-Kollon

Denna höst har varit så full av Kollon av modell E att kaniner med hängöron har tuppat av när de fått ett kollon i huvudet... jo, det är sant, jag var där och såg det hela!!! Spanska grisar älskar tydligen denna typ av kollon! Jag har minsann hört att grisarna älskar denna lilla... eh... nöt?... så pass mycket att de blir helt paralyserade när de hamnar i en ekskog och det är kollontider... jo, jo smågrisan' vet att fröjda sig!!!

Ett annat intressant Kollon är Alexsandra Kollontai, Sovjetisk politiker, diplomat och författare. Alexsandra var världens första kvinnliga regeringsledamot av Sovjetunionens riksdag som folkkomissarie för sociala frågor. Vidare grundade hon kvinnodepartementet 1919. Hennes namn har många olika stavningar, så det är bara att välja det som passar er bäst!



Kollon-tai

Aleksandra Kollontaj kom tidigt i kontakt med den revolutionära socialismen både i Ryssland och under studieår i Västeuropa. Förvisad av tsarmakten bedrev hon i väst under världskrigsåren i nära anslutning till Trotskijs idéer en ihärdig pacifistisk propaganda. Hon utvisades från Sverige i november 1914. Hon samarbetade med Lenin från 1915–16 trots att hon aldrig anslöt sig till den segrande partilinjen utan förfäktade radikala och kontroversiella idéer om genuin arbetarmakt, kvinnans frigörelse och det konventionella äktenskapets avskaffande. Hon utsågs efter bolsjevikernas statskupp 1917 till folkkommissarie för sociala frågor. Efter att ha påbörjat sin diplomatbana 1923 i Norge verkade K. 1930–45 som sovjetiskt sändebud i Stockholm. Sin viktigaste diplomatiska insats gjorde hon som mellanhand vid de sovjetisk–finska vapenstilleståndsförhandlingarna 1940 och 1944. (enl. NE)

Kollonet-tai bodde under sin tid som diplomat i Sverige på Slottet Storholmen - en alldeles förtjusande lagom liten villa som gör små väsen av sig... absolut inte vulgärt eller skrytit på något sätt... vilket är sååå charmerande! Storholmen är beläget på en ö utanför Lidingö, men tyvärr ligger den lagom smyg-fabulösa byggnaden mer eller mindre i ruiner idag. Det finns få fotografier från detta underbara lilla hemman, där både Krüger, Kollontai samt en Punchkung roat sig på det mest flamboyanta sätt en gång i tiden... ryktet säger även att självaste Greta Garbo varit på besök i denna fantastiska lilla villa! Fotografen Ewa-Marie Johansson har dock nosat upp denna pärla och fotograferat dess underbara lämningar vilket man kan beskåda i boken To be or not to be som kom ut i november 2007. Sanna mina ord kära vänner... DET slottet ska bli MITT... MITT... och bara MITT... och då är ni alla välkomna på middag!

Etiketter:

2 Comments:

Blogger Peace in mind said...

Ja kommer ja kommer...blire snart eller...

tisdag, september 30, 2008 3:19:00 em  
Blogger Maria said...

Fru Kaos: Så fort någon överlämnar det lilla huset till mig så blir det ett myyycket dekadent kalas!!! Det borde bli inom en mycket snar framtid... tycker jag!

onsdag, oktober 01, 2008 9:53:00 fm  

Skicka en kommentar

<< Home


eXTReMe Tracker
website counter