måndag, april 10, 2006

Passionstiden!

















Ja mina vänner, det är passionstid, de två veckor som avslutar fastetiden, och vi ska ägna vår tanke åt Kristi lidanen... Jag är själv icke troende men älskar likväl den sakrala kyrkoarkitekturen och kyrkomusiken. Har privatforskat lite kring det här med helgonreliker också, mycket spännande!

En påsk för några år sedan, när jag var på påskvisit hemmavid, tog jag och min mamma en promenad bort till kyrkan för att ta en flukt. Då fick vi se att altartavlan var täckt med ett svart sorgeflor och jag frågade prästen som irrade runt i kyrkan varför det var så... Vi fick reda på att sorgefloret tas ned med buller och bång på påskaftonsnatten klockan 12 och då är det fest! Det kändes som en hyvens ritual! Det är för lite mystik i vår svenska kyrka... tacka vet jag rökelsen, guldprylarna och hokus-pokuset i de katolska kyrkorna... där är det lite show över det hela - om man nu ska gå till kyrkan...

Kring påsk lyssnar jag alltid på Pergolesis fantastiska verk om Maria den lidande modern, Stabat Mater, och den inspelning som är allra bäst är den med sång av Andreas Scholl och Barbara Bonney. Lyssna lite här och ni kommer att för höra något av den vackraste musik som någonsin skrivits - promise!

Etiketter: ,


eXTReMe Tracker
website counter