söndag, mars 18, 2007

Tambourine a-go-go!



Världens tuffaste och bästa instrument - Tamburinen!

Vart har den tagit vägen i dagens musik?
När försvann den? Vem tog den och låste in den i den hemliga garderoben... vi är många som undrar, längtar och saknar, det kan jag lova! Tamburinen kommer ofta upp i diskussionerna bland vissa enklaver i min vänskapskrets. Senast tamburinen analyserades var för 2 veckor sedan... i en bil... vilken susade fram längst havsbandet i hälsingland... ett kasettband med en gammal låt... en duo... och minst en starkt framtonad tamburin... mycket bra!

En kär vän till mig, som varit med i diverse band i sina dagar, började sin musikerbana som tamburist... åh, känn på det ordet... tamburist... eller heter det tamburissa...!? Redan i späd ålder var hon som förhäxad av tamburinen... hon gick och trånade på torget i stan när de spelade... spelade på en tamburin... de spelade och hon smög runt... ville inget annat än att spela tamburin... precis som de gjorde där på torget varje helg!

En dag tog hon ordet från sin mun och sa till sin mamma:

- "Jag vill spela tamburin.... jag vill gå med i frälsningsarmén och spela tamburin!!!"

Som mor har man inte så mycket att säga emot när man märker att idén är sedan länge genomtänkt och det handlar om äkta genuint intresse... i detta fall för tamburinspel och det är bara att hålla med... jag menar, vilken orkester om inte Fräslningsarmén har tagit tamburinen på det fullaste allvar den förtjänar!?

Min vän fick gå med i Frälsningsarméns orkester för att spela tamburin... hon var glad och nöjd... till att börja med... men sedan kom dubierna... det var väl kanske inte på tamburinen som fokus låg... det var inte tamburinen man inom Frälsningsarmén hyllade och såg upp till... det var något helt annat... och tamburinen var bara ett redskap på vägen! Min vän blev mycket besviken och hoppade av...

Efter detta har hon dock varit med i flera orkestrar, men med mer "Rock&RollBaby-attityd"!


- "... åh Maria, jag har en present åt dig... här!"

Jag fick hennes vita tamburin... hon var liksom klar med den... klar med sitt tamburinspelande och hon gav den till mig...

- "... det är inte mer än rätt... jag har spelat klart på den... och jag vet hur mycket du tycker om tamburiner... it's yours...!"

... and the tambourinegirls' tambourine... she passed it on...
och som hon själv sa till mig nyss i telefonen:

- "... en färdigspelad tamburin ska man skicka vidare...!"

Min tamburinflicka fyller år idag - tusen blöta kyssar till dig älskade vän!!!

...

Orkestrar som hyllar tamburinen och höjer den till de skyar den förtjänar:


... keep up the good work...!

Etiketter: ,

19 Comments:

Anonymous Anonym said...

Sí, sí, kloka ord...även fast jag inte känner till en enda av dom orkestrar du räknar upp förutom Kinks!

För min del tror jag att tamburinen, som tidigare varit nästan obligatorisk i såväl pop som svensktoppsmusik försvann i och med ABBA. Ett annat ideal började gälla, ett ideal som gäller än idag. Men trender kommer och går, tamburinen gör säkert comeback en vacker dag!

Dagens skivtips: "Yeah Yeah" med The Riots från Jamaica. Klassiker från 1965. Den finns med på trippel-LP:n "The Trojan Story" och här är beskrivningen av låten från skivan: "What sounds like an over amplified tambourine accompanies the vocals, while the trumpet and sax solo away in the background."

söndag, mars 18, 2007 2:37:00 em  
Anonymous Anonym said...

Tack Kära vännnen.
För hyllning av både mig och tamburinen. Ja, jag tycker att en tamburin ska vandra vidare till nästa person när den spelat färdigt hos den första. Och den klär dig så bra. Shake it baby!!
F ö inser jag att det där med att deklarera sin blygheten inför att kommentera på bloggar knappast förbättrar situationen. Mer tvärtom. Så nu är det slut på det.
Här ska spottas i nävar och bekämpas fasor helt enkelt.
Läskigt med vattnet som sprutat över din arbetsplats. Hoppas det visar sig mindre värre än vad du tror... Stor torr puss så länge (blöt känns fel i det här läget!)

söndag, mars 18, 2007 4:03:00 em  
Blogger Maria said...

Mustafa:
Tror nog att du skulle gilla några av dem... orkestrarna...

Har länge funderat på att starta en renodlad tamburinorkester, men undrar om det verkligen funkar... det är nog ändå så att det är i symbios med andra instrument som tamburinen bäst kommer till sin rätt, men det är helt klart värt ett försök!

Jag ska ta mig en snok efter The Riots låten... "over amplified tambourine" låter som en saga för öronen... en saga gjord av rinnande honung... el-tamburin liksom...

Malin:
Jag hurrar för ditt enorma mod gumman! De pussar jag delar ut just nu är väldigt blöta pga katastrofen på jobbet... som tyvärr verkar rätt illa, men vi får se och höra i morgon!

söndag, mars 18, 2007 4:47:00 em  
Blogger Maria said...

Oj då... glömde hela tamburinskåpet hos Motown... där kunde man lägga närapå bedövande tamburinmattor!!!

söndag, mars 18, 2007 10:12:00 em  
Blogger Lotta said...

Bravo Malin! Grattis ! Vilken fest det var här ! Får man va mé i tamburin-orkestern om man har blockflöjt??? Man kan väl knyta fast lite kapsyler på flöjten & sedan slå den mot låret.. så kanske den funkar.. någotsånär !

måndag, mars 19, 2007 12:19:00 fm  
Blogger Maria said...

L8-Lee: Blockflöjt och tvärflöjt är nästa instrument att lyfta fram och smörja med väldoftande oljor samt bestryka med guldblad och myrra! OCH den traditionella handklappen så klart!!!

You're in!!!

måndag, mars 19, 2007 1:09:00 em  
Anonymous Anonym said...

Jag tror stenhårt på en framtid för tamburinen, även andra små enkla instrument. Om vi startar en tamburinorkester (eventuellt med lite andra enkla akustiska instrument också) nu kommer vi att vara minst tio år före vår tid!

tisdag, mars 20, 2007 6:45:00 em  
Blogger Maria said...

De där två träpinnarna man slår mot varandra... och som låter cloc-cloc-cloc!

Triangeln! Jag hade även planer på att starta en triangelorkester för ngt år sedan...

Rytmägget!

Munspel!

Det vore bra om vi samlade in bra tamburinlåtar som vi får gå igenom på ett mycket vetenskapligt och konstnärligt tillvägagångssätt!

Jag börjar genast:
- Monica Zetterlunds låt "Du" har en tamburin som visar upp sig från den bästa sidan!

- Saturday looks good to me med låten "Lift me up", en ganska fuzzig och ruffsig tamburin men klar och härlig... här finns också en sånt där rytmägg, eller är det maraccas och handklapp... låten har allt! Maraccas är bra!

- Bonobo med låten "Nightlife" en klassiskt tatte-ta tamburinspel med lite freestyle i mitten!

Jag börjar skissa på våra orkesterkostymer nu så får vi ha ett möte inom en snar framtid... Jag vet nämligen ett skivbolag som skulle signa oss på stört!!!

tisdag, mars 20, 2007 8:34:00 em  
Anonymous Anonym said...

Ni är sajnade ohörda!!! Jag störtdiggar er idé! Maria - kontakta mig!

tisdag, mars 20, 2007 8:45:00 em  
Anonymous Anonym said...

Bäste herr skivbolagsdirektör! Ni har inte skrivit ut vilket skivbolag ni är direktör för, men man får väl anta att det är Tambourine Studios???

onsdag, mars 21, 2007 9:27:00 em  
Anonymous Anonym said...

Det är mer jordnära än så Mustafa! Jag kan tyärr inte gå ut med vilket skivbolag jag härskar över förrän alla papper är påskrivna!

onsdag, mars 21, 2007 10:19:00 em  
Anonymous Anonym said...

Aha...jag förstår att du är mån om att hemlighålla det hela...

torsdag, mars 22, 2007 6:03:00 em  
Anonymous Anonym said...

Mustafa: Du verkar rätt intuitiv... du har så rätt... "Det gäller att hålla mullen i rätt låda" som vi säger här på kontoret...

Men ni är precis vad vi behöver! Vi har ingen akt åt det hållet ni är inne på än så länge! Jag brukar nosa rätt på göttat innan någon annan nosat klart i förra lördagens gottpåse...

Möte så snabbt som möjligt!
Jag vill ju inte bli av med godsakerna... eller som vi säger på kontoret - "Det gäller att ha klibbiga fingrar i gottpåsen så man får fem karameller på en och samma näve"...

(jag förstår inte riktigt logiken i detta citat och hur det stämmer in här i detta här och nu, men det är sånt som händer emellanåt...)

torsdag, mars 22, 2007 6:22:00 em  
Anonymous Anonym said...

Ajaj kapten...måste bara stämma tamburinen först.

Dagens volapük-lektion:

tamburin = tamburen (inte så fantasifullt...)

trumma = trum (inte det heller!)

trumslagare = truman (nu börjar det likna nåt!)

musikinstrument = musigöm (tja...)

LP-skiva = mikrodagrufasirkot (äntligen visar sej volapük från sin rätta sida!)

torsdag, mars 22, 2007 7:04:00 em  
Blogger Maria said...

Oj här händer saker medan man röjer på brottsplatsen, må jag säga!

Jag har två goda idéer just nu (har naturligtvis fler, men i detta sammanhang har jag två... eller en... men den ena delar jag ändå med mig av...)

Ett - Jag har tänkt översätta kända textstycken med de mest märkliga synonymer... (ja, det var inte större än så, men en rätt kul idé tycker jag!)

Två - En tamburin och småinstrumentsorkester med texter på volapük!!! Vad säger du om det?

Åh - "mikrodagrufasirkot"... låter som något man äter till frukost eller som en liten-liten gnagare som lever i den sydamerikanska öknen... gillar't!

torsdag, mars 22, 2007 7:30:00 em  
Anonymous Anonym said...

På förslag nr 1 svarar jag att jag inte riktigt förstår hur ni menar, min bästa fröken.

På förslag nr 2 svarar jag att jag tror STENHÅRT på konceptet!

Apropå "mikrodagrufasirkot": tänk om man skulle vidareutveckla idé nr 2 så att man DESSUTOM sjunger på sjörövarspråket: "momikokrorododagogrorufofasosirorkokotot"!

fredag, mars 23, 2007 6:58:00 em  
Blogger Maria said...

Förlåt mig min noble herre, det är jag som uttrycker mig rumphugget!

Jo, jag menade att jag tänker välja ut en välkänd dikt, exempelvis, och översätta så många ord som möjligt med det märkligaste och mest okända synonymet jag kan hitta i synonymordboken... frågan är om man kan dels förstå vad som står och vidare undrar jag om man känner igen stycket...

Ditt förslag låter på gränsen till amoraliskt roligt... och att man kanske gör dessa versioner till dans-tolvor på vinyl!!!

fredag, mars 23, 2007 10:09:00 em  
Anonymous Anonym said...

Ja, det blir bara bättre och bättre det här...

söndag, mars 25, 2007 1:17:00 em  
Blogger Maria said...

Det är det fina i kråksången... bättre och bättre dag för dag... jag jobbar med en test-video nu... men jag behöver nog dina specialkunskaper för att få till finliret!

söndag, mars 25, 2007 1:38:00 em  

Skicka en kommentar

<< Home


eXTReMe Tracker
website counter