torsdag, maj 17, 2007

Gulligt just nu...

... ejdrar som lyfter till ytan efter inmundigande av musslor på ishavets botten... de måste skynda på innan strömmen kommer tillbaka... med indragna vingar tätt-tätt mot kroppen och de små tassarna (eller vad heter fågelfötter med simhud?) utåtstpretande tillhör det något av det gulligaste jag sett...

Det är BBC's påkostade serie Planet Earth, från pol till pol som går på svt 1, avsnittet handlar just nu om Antarktis. Det finns berg på Antarktis... bergstopparna sticker upp en liten bit under det två kilometer tjocka islagret... två kilometer tjockt... två kilometer is!

Det är ett fantastiskt foto... man får se en isbjörn simma under vattnet, fotat uppifrån luften och under vattenytan, i ett kallt och klart vatten - magiskt! Och de där märkliga kungspingvinerna som kämpar i minus 60 grader med ett ägg under en skinnflärp ovanpå sina tassar (eller vad heter pingvinernas kloliknande fötter?). Honorna föder fram ägget och hanarna får ruva - jämlikt. Synd bara att inte hanarna kan föda fram det där ägget också!

Man tror att en isbjörn är stor... men en valross är större och isbjörnen rår inte på valrosshonan... däremot skadas isbjörnen svårt av deras betar och nästan utsvulten och skadad lägger sig isbjörnshannen till slut ner att dö...

Ett extremt klimat... men inte ens det hjälper mot växthuseffekten... isen håller på att smälta på grund av vårat sätt att leva... jag blir ledsen... nej, det är inte värt det... VEM tycker att det är värt det!? Jag ska verkligen försöka bättra mig och dra ner på allt som kostar på miljön så mycket jag bara kan... japp, det ska jag! Nästan 3 jordklot gör jag av med i dagsläget genom att leva som jag gör... det känns skit... verkligen... och då ligger jag ändå under det svenska snittet!!!

2 Comments:

Blogger Holly Golightly said...

Oh, jag såg också ejdrarna, så fantastiskt söta! Man blir ledsen när man inser att det är vi som får isen att smälta så isbjörnarna och andra djur dör!

fredag, maj 18, 2007 4:28:00 em  
Blogger Maria said...

Holly: Man skäms rätt rejält...

lördag, maj 19, 2007 5:02:00 em  

Skicka en kommentar

<< Home


eXTReMe Tracker
website counter