onsdag, augusti 22, 2007

Fåglarna tittar för djupt i busken!


Stupfull Sidensvans!

Det är sensommar... de flesta fylleslag till festivaler har redan varit... det börjar sänka sig ett lugn över Svearike... det blir lite tystare... lite högre luft... allting blir lite skönare... ja, det blir liksom ordning och reda igen... Men det är då det börjar rassla i buskaget! Det kvittras i falska stämmor och ut rullar det små ulliga&krulliga fyllekajjor arm i arm, eller vinge i vinge kanske man ska säga - stupfulla småfåglar som rumlar runt efter att ha snaskat i sig rönnbär och fallfrukt... Ja, det är synnerligen ett syndens näste lite varstans just nu...

Lisabeta kollade upp fenomenet och hittade följande saxning från radio västmanlands sida:

"Mörkröda rönnbär och mosad fallfrukt gör fåglar fulla. Många dör på kuppen eftersom de blir offer för rovfåglar och katter. Andra blir ihjälslagna av människor som tror att de är skadade. En del fåglar hamnar hos veterinären som låter dem nyktra till för att sedan släppa ut fåglarna i friheten. Lars Lundborg är veterinär i Sala och han har haft flera berusade sidensvansar på kliniken i höst.

- Vi lägger fågeln i ett mörkt rum där den får vila tyst och lugnt i några timmar. Efter en halvdag brukar det vara dags att släppa ut den igen, berättar han.

Rönnbär och fallfrukt är orsaken till berusning bland fåglarna."

Ok, ser ni alltså fulla småfåglar liggandes i buskaget, döda dem inte - de är inte skadade... bara lite härligt salongsberusade! Ta dem under vingen och gå runt med dem ett tag... funkar inte det, tvinga i dem en stor kopp starkt kaffe! Det borde göra susen!

Etiketter: ,


eXTReMe Tracker
website counter