onsdag, augusti 22, 2007

Sisters of Mercy på Electric Garden 1983?


Biljetten eller affischen skulle kunna ha sett ut så här - men det gjorde den inte eftersom det är jag som skapat denna! Det är ju inte ens säkert att det någonsin existerat varken biljetter eller affischer!

Själv såg jag Sisters of Mercy på Kolingsborg 1985... minns att jag satt i en liten lägenhet innan konserten med Pelle-Punk och hans kompis vad han nu hette, Karin och Foxy, men i själva verket jag hade åkt till Stockholm med några andra... Men Pelle-Punk var ju helt rätt person att gå på denna konsert med - han älskade Sisters of Mercy! Pelle såg även ut som om han tillhörde bandet - cool och söt, helt klädd i svart i de tajtaste svarta brallor man någonsin sett! Pelle spelade in ett alldeles fantastiskt blandband med Birthday Partys bästa låtar till mig... det bandet är borta idag - synd, för det var en låt med där som jag tyvärr inte kan hitta idag! Vi fotade oss i en automat och jag har faktiskt kvar dessa svartvita foton på två vithyade ungdomar med korpsvart och spretigt hår... Pelle med smutsig kajal runt ögonen och jag med svarta solbrillor... så förtjusande kan jag tycka idag när jag tittar på fotona... så unga och gulliga... jag var 18 och Pelle kanske var 16 eller 17!

På konserten träffade jag mitt ex vilken drygt ett år senare blev mitt ordinarie igen... Micke var också där samt en hel drös människor hemifrån...

Det var inte så mycket folk på konserten, det var rätt glest framför scenen... Doktor Avalanche presenterades som en självklar bandmedlem och det var kolsvart i lokalen... Andrew Eldrich bar en stor svart hatt... alla hade svarta kläder och det pumpades ut en hel del rök... jag minns att det var mycket blått, vitt och rött ljus i spotsen... och tyvärr var det hela en rätt stel konsert...

Frågan är nu om Sisters of Mercy verkligen var här redan 1983 för en spelning på Electric Garden... som ryktet gör sig gällande... eller är det hela bara en myt!? Finns det någon av er där ute som verkligen var där och såg dem 1983!?

Åh, Micke... varför är du i San Diego nu... du skulle säkert kunna ge mig ett svar på denna enigma!

Första Sisterslåten jag hörde? - Adrenochrome eller Temple of Love (minns inte riktigt, Adrenochrome har jag på ett gammalt kassettband och Temple of Love hörde jag på radio någon gång hösten 1984... jag minns det eftersom jag satt på mitt första jobb och lyssnade på radio.
Bästa Sisterslåten? - Floorshow! (Adrenochrome och Alice är bra de med...)

Etiketter:

31 Comments:

Blogger annalena said...

Där ploppade det upp några kända namn! Nostalgitripp!

onsdag, augusti 22, 2007 9:59:00 em  
Anonymous Anonym said...

Nix. Första Sverigebesöket var 1985. I alla fall om man får tro deras egen historieskrivning: http://www.the-sisters-of-mercy.com/gen/gigog/gigog.htm

...Men visst var dom rasande coola den där kvällen på Kolingsborg? Och jösses, såna rökmassor... :)

torsdag, augusti 23, 2007 12:02:00 fm  
Blogger Maria said...

Annalena: Hela Fagersta/Norberg punkpossit var där, inte många man har kontakt med idag - Micke!

Ola: Jag är helt på din linje... men det tisslas och tasslas kring detta och påstås att det skulle finnas en bootleg från denna spelning: http://www.sacrilege.be/pages/sisters.htm

Och du Ola, det känns som om vi borde känna varandra! Vi har rört oss i samma rum... Men jag misstänker att jag åtminstone känner några som du känner... bla min vän Malin i Östersund - hennes syster Kajza är nog en gammal Uppsalabekant till dig!

torsdag, augusti 23, 2007 7:41:00 fm  
Blogger Lotta said...

Meh... varför var inte JAG där ????

torsdag, augusti 23, 2007 9:03:00 fm  
Blogger Fikatanten said...

Jag kommer ihåg att jag bjöd Wayne och Andrew på en pannkakstårta som jag skapade för att hylla Sisters Of Mercy! Den bestod av pannkakor, grädde, lakritssylt och laktitsströssel och grabbarna blev överförtjusta!

torsdag, augusti 23, 2007 9:46:00 fm  
Blogger Maria said...

L8: Ja, var var du???

Fikatanten: Ibland tror jag att du har lika förljuvande fantasi som jag! Lakritssylt... hörru!?

torsdag, augusti 23, 2007 11:50:00 fm  
Blogger Verbal Kint said...

Lakritssylt är en gammal föga känd delikatess, som Fikatanten uppenbarligen inte har glömt! Anledningen till att den är föga känd har att göra med dess upphovskvinna, Liselotte Indigo Quorice. Hon var fransk adelsdam som på sin fritid experimenterade med diverse olika delikatesser för att imponera på sina adliga vänner och det franska kungahuset. Just lakritssylten hade varit osedvanligt svår att få till. Men till slut så lyckades hon. Dessvärre var det på kvällen den 13 juli 1789. Dagen efter var ingen särskilt intresserad...
Receptets öde efter det är oklart men 17 oktober 1793, dagen efter Marie Antoinetts avrättning, hittades det bland Maries favoritrecept. Efter att sylten hade prövats av Nationalkonventet var Liselotte Indigo Quorice' öde beseglat. Sylten sågs som en skam för nationen. Eftersom det ansågs vara ett huvudlöst påhitt dömdes hon till giljotinen.
Hur Fikatanten kommit över sitt recept vore ju intressant att få veta.

torsdag, augusti 23, 2007 3:07:00 em  
Blogger Fikatanten said...

Prexis Verbal Kint, du har läst på din gourmandhistoria!

Receptet är hämtat ur den mycket sällsynta receptsamlingen som Liselotte Indigo Quorice lämnade efter sig. Hennes yngsta son överlevde trots att hans moder förkastat honom i späd ålder, men senare veknade hennes modershjärta och vid sonens 12 års ålder återtog hon honom i sitt hems vårdnad. Det var sonen som efter moderns avrättning tog hand om hennes fantastiska samling av färgstarka recept. Receptsamlingen anses vara en raritet bland oss kokboksconnesieurer och naturligtvis har jag kommit över ett exemplar för en billig franc på en loppmarknad i de latinska kvarteren i Paris!

torsdag, augusti 23, 2007 6:23:00 em  
Anonymous Anonym said...

Ojojoj... mina nördbatterier går på övervarv. Fattar inte varför en sån här sak får mig att tillbringa timmar i google-träsket, men så är det. Du verkar u ha läskigt rätt. Jag snubblar över flera ledtrådar till att SoM faktiskt spelade på Electric Grden, för kvällen inhyst på BZ, den 26/10 1983. Hittade til och med en låtlista:
26 October 1983 - Electric Garden, Stockholm, Sweden
Burn + Valentine + Anaconda + Temple Of Love + Heartland + Emma + Adrenochrome + Floorshow + Body Electric + Kiss The Carpet + Alice + Sister Ray.

Varför var jag inte där? Vad gjorde jag den kvällen? Satt jag och lökade på V-dala? Gjorde jag lumpen? Låg jag och sov? Häckade jag på Ofvandahls? Obegripligt.

Och f.ö: Uppsala är väldigt litet.Visst känner jag Caiza. Vi spekade ju till och med i samma band ett tag. Hälsa om du kan.

torsdag, augusti 23, 2007 11:10:00 em  
Blogger Maria said...

Verbal Kint och Fikatanten: Jag tackar er för er matkulturella lektion - jag känner oerhörd tacksamhet för erat privatforskande! Kunskap - ja, tack! Men, Fikatanten, du menar väl Gourméhistoria!?

Ola: Hittar du handfast bevis för att denna spelning verkligen har ägt rum, kommer du att hyllas till skyarna av alla anemiska pojkar/män som chattar dagarna/nätterna i ända på olika communities angående gåtan om den sk Stockholmsspelningen! På den bootleg som florerar ska det höras en svensk röst i publiken vilket har skapat denna myt... annars verkar inget annat existera! Min tanke är att någon borde ta reda på vem som arbetade som artiskbokare på Electric Garden vid tidpunkten och kontakta denne... men det borde väl någon redan ha gjort va!? Det känns väldigt elementärt, min käre Watson!

Vi kanske ska söka pengar och skapa en forskartjänst och lösa denna enigma en gång för alla!? (och därmed hyllas av massorna!)

En nörd till en annnan:
Vad har jag att säga till mitt försvar? Jag sitter ju tom och gör en affisch/biljett till en spelning som jag inte ens varit på!

Jag ska skicka en hälsning till Caiza (det var så det stavades!)

fredag, augusti 24, 2007 7:49:00 fm  
Blogger Maria said...

Ola: ...eller hitta någon som verkligen VAR DÄR på konserten!!!

fredag, augusti 24, 2007 7:51:00 fm  
Anonymous Anonym said...

Harry Byren har bokat alla band på EG. Hittade f.ö nåt chatforum där nån person hävdade att han varit på SoM första Sverigespelning på BZ...

fredag, augusti 24, 2007 2:00:00 em  
Anonymous Anonym said...

Kolla med kilen som skrev det här inlägget, så kanske gåtan kan få sin lösning:
http://www.flashback.info/showthread.php?t=298243

fredag, augusti 24, 2007 2:41:00 em  
Blogger Maria said...

Ola: Jäklar! Ska vi öppna någonslags underground informationscentral tillsammans du och jag...!? Jag ska faktiskt försöka komma i kontakt med killen... guuud vad nördigt... men jag är ju bibliotekarie och informationsexpert juh!

Fast inlägget gjordes 2006 och man måste vara medlem... men jag ger inte upp och jag brukar lösa de flesta gåtorna jag ramlar över!

fredag, augusti 24, 2007 6:25:00 em  
Blogger Bladerunner said...

Jag var på giget och hittade denna blogg i samband med att jag beställde booten (*) från giget. Spelningen var mycket riktigt arrangerad av Harry Byrne som numera håller till på Berns ett stenkast ifrån dåvarande BZ. Jag var väldigt inne på den musiken som han tog hit och det var inte alltid som jag kunde eller lyckades ta mig in på hans gig på det ena stället märkligare än det andra - men jag såg ett antal gig varav två på BZ och den jag minns bäst är just Sisters of Mercy. Det kan vara svårt för den som inte var ung då att inse att den stämning och musik som Electric Garden representerade var ganska udda i det provinsiella Stockholm... Så att höra och se Sisters of Mercy var speciellt på många sätt - inte bara musikaliskt.

När jag och min dåvarande flickvän kom till stället ställde vi oss i baren och drack gissar jag blaskigt halvsött vitt vin om det fanns eller läsk - vi var inga stora öldrickare även om jag bytt vanor sedan dess. Min flickvän krävde efter en stund att vi skulle byta plats i baren för att det kom en så slemmig kille som ställde sig bakom henne. Jag vill minnas att det dröjde innan något hände på "scenen" men det var egentligen helt i den tidens anda - då kunde eller till och med förväntades band på småställen gå på framåt 22-23. Jag skrev "scenen" för det var nog knappast en scen, om den var upphöjd från golvet så måste det ha varit obetydligt - för på bilder som ni kanske sett från den tiden så hände det ganska ofta att banden stog på samma nivå som publiken. Men på just den punkten kanske jag minns fel... När bandet gick på stog vi kvar i baren och hängde på höger sida om scenen så att vi såg hela spelningen från sidan. Av den orsaken noterade jag att Dr. Avalanche (vars existens jag då egentligen inte kände till men jag visste att de borde ha en trummaskin) var ersatt av kassettband... För varje låt byttes kassetten ut så att rätt förinspelade trummaskinsljud spelades upp (eller kanske det var så Dr. Avalanche funkade?). Men min flickväns min när bandet "gick på" var obetalbar - den slemmiga killen var ju givetvis en viss sångare... Sättningen var liksom en gång senare på Kolingsborg en trio -sång, "trummaskin", bas och gitarr. Riktigt bra spelning tyckte jag då att det var och det var nog sannolikt det för jag såg många svenska och engelska band som nog knappast någon minns idag och som jag skulle ha förträngt om jag inte haft en del biljetter kvar... Eyeless in Gaza, Howard Devoto, Tredje Mannen, Kitchen and the Plastic Spoons, Odd Stories, Ståålfågel (sanslöst högt och ösigt), Lustans Lakejer (ibland som tremannaband), DiLeva innan han blev så blommig, Icicle Works, TC Matic, LäderNunnan, Blue for two, Blurt, Skinny Puppy osv... Men av dessa spelningar var nog Sisters den som påverkade min framtida musiksmak mest - i varje fall åren efter... Nu blir det snarare The Kills på Debaser för min del :) Om det är någon som har lite bilder från giget 83 är jag intresserad... Kommentera gärna här så hör jag av mig!

(*) Jag har hört länge att den funnits men inte riktigt brytt mig om att leta reda på den tidigare. Och jag vet inget om kvaliteteten eller äktheten men jag chansar...

måndag, mars 10, 2008 11:16:00 em  
Blogger Bladerunner said...

Tillägg till biljettskaparen - Ema Telstar var inte arrangör - och de kallade sig mig då veterligen endast Ema.

måndag, mars 10, 2008 11:26:00 em  
Blogger Pelle said...

Muhaaa, trevligt att läsa i en blogg om sig själv men visst var sisters of mercy kanon /pelle "punk"

tisdag, augusti 26, 2008 12:08:00 fm  
Blogger Maria said...

Tjena Pelle!!!
Kul att höra från dig... oväntat och nästan på gränsen till generande! Jag kan meddela att det är många som är avundjuka på mig när jag berättar att jag såg dem 1985! Vad gör du idag???

tisdag, augusti 26, 2008 11:34:00 fm  
Anonymous Anonym said...

Halkade av en slump in på den här sidan. Vill bara bekräfta det Bladerunner skrev, att SoM verkligen spelade på Electric Garden, som då var inhyst på BZ, hösten -83. Har dock för mig att det var i november snarare än i oktober. Det besläktade bandet March Violets spelade också där ungefär i samma veva. Vad jag minns från Sisters-spelningen var det rätt glest med publik, samt att Man Klan från Sthlm var förband. Det satt under en lång tid en konsertaffisch från detta mytomspunna gig i insläppet till Studion vid St Eriksplan, den hade man gärna velat ha...

Electric Garden var verkligen ett vattenhål vid den tiden. Gick på många av deras konserter, och minns kanske framför allt Theatre Of Hate på fd porrklubben Lido.

tisdag, september 16, 2008 8:59:00 em  
Blogger Maria said...

Mårten o Bladerunner: Ja, men då finns det vittnesmål från två personer som verkligen var där!!! Själv var jag endast på konserten 1985...

onsdag, september 17, 2008 11:45:00 fm  
Blogger Bladerunner said...

Hur kunde du tvivla på det? :)

onsdag, september 17, 2008 12:18:00 em  
Blogger Maria said...

Bladerunner: Tja... det finns några thomas tvivlaren där ute... och jag kan inte lägga fram några vetenskapliga bevis annat än muntliga från dem som enligt egen utsago verkligen var där... och sånt går jag igång på! Jag vill hitta bevis som man kan lägga fram på bordet!!! Jag är inte bara tjurig, jag är envis och rödhårig också!

onsdag, september 17, 2008 12:57:00 em  
Blogger Bladerunner said...

Maria: Kolla med Harry Byrnes när han cyklar runt med sina affischer eller bjud honom på en öl på Berns - han kanske har sparat någon affisch eller setlista. Annars borde det finnas någon form av recension i något mediearkiv. Jag tror inte att Electric Garden annonserade i tidningar mer än kanske fanzines, men det borde vara en väg att gå...

onsdag, september 17, 2008 1:08:00 em  
Blogger Bladerunner said...

Maria: Och sen finns ju enligt uppgift liveinspelningen från giget... (jag har inte lyssnat men det borde vara korrekt...)

onsdag, september 17, 2008 1:10:00 em  
Blogger Simon Johansson said...

jag ramlade in i den här tråden när jag googlade sisters. ser att den har några månader på nacken, så det är väl ingen som läser det här...

men hur som helst kan jag berätta om kolingsborgsspelningen -85. vi var förband (houses & gardens) och hade glädjen att studera dessa herrar på nära håll. de var fullständigt söndersupna. en kvart innan de skulle upp på scen låg eldritch ute på gatan utanför kolingsborg. han försökte byta boots med sig själv... basisten låg utslagen i dj-båset. men helt otroligt nog gick de på scen i tid och levererade en grym konsert. väldigt bra.
sen, efter att ha försökt få med tjejerna i vårt band på efterfest (oss killar, som gärna hade festat med sisters brydde de sig inte alls om, ha ha)så avvek de med vår trummaskin, en fin TR-909. det upptäckte vi inte förrän dagen efter när vi skulle spela på slottskogsfestivalen... så kanske är det våra gamla maskin som trummar på andra plattan, vem vet.

fredag, februari 27, 2009 11:51:00 em  
Blogger Maria said...

Hej Simon! Jodå, JAG läser eftersom det är min blogg! Den där oerhört sluskigt osexiga rockmyten visar sitt oborstade tryne... något som jag själv aldrig varit speciellt imponerad av... tur att jag inte visste det då, så jag kunde koncentrera mig på själva konserten istället! Men hörru du, Simon... jag ääälskade Houses & Gardens... har gamla rassliga kassettband där ni figurerar, så jag var lika glad över att se er som förband den kvällen... något mer städade!!!

lördag, februari 28, 2009 10:23:00 fm  
Blogger Simon Johansson said...

gamla kassetter? liveinspelningar, kanske? du har inte nåt på mp3 som du kan maila? jag tror tyvärr inte jag har nåt kvar från den tiden...

lördag, februari 28, 2009 10:53:00 em  
Blogger Maria said...

Simon: Ledsen... inget live och jag har inget på mp3... hade gärna skickat det om så vore fallet!

måndag, mars 02, 2009 9:29:00 fm  
Anonymous exgardener said...

Nu är väl visserligen den här diskussionen rätt överspelad men jag kan i alla fall intyga att konserten ägde rum då jag var ena halvan av teamet som arrangerade den.

Startade just en blogg om Electric Gardens tidiga år med de affischer och annonser jag har sparat, bl a från just den konserten.

http://electricgardenstory.wordpress.com/2009/12/28/831026/

onsdag, februari 03, 2010 6:56:00 fm  
Blogger Maria said...

Exgardner: Ingenting är försent för att reda ut! Sanningen skall fram till vilket pris som helst - jag som bibliotekarie kräfva detta!!! Tack!

fredag, februari 05, 2010 10:44:00 fm  
Blogger strulis said...

-83 stämmer eftersom vi(man klan)var förband och sisters spelade på vår utrustning som de även hjälpte till att kånka genom stan, superlugna snubbar som man kunde umgås med backstage före och efter konserten(som vi troligtvis har på tape) jag fick till och med skjuts hem i deras limo och en back öl, om någon undrar så hade andrew ingen trummaskin utan allt fanns på en tape och han hade bara en(nachamichi)som han skötte på scen(dvs. valde spelordning)

söndag, mars 21, 2010 8:30:00 em  

Skicka en kommentar

<< Home


eXTReMe Tracker
website counter