torsdag, augusti 20, 2009

Liza-Beta tipsar ur en Hemkunskapsbok från 70-talet:

Vegetarisk mat kännetecknas av att livsmedeln äts med så enkel tillagning som möjligt – råa, kokta eller tillagade i ugn. Livsmedelen odlas så naturligt som möjligt, utan tillsatas av konstgödsel. Brödet är osockrat och bakat på sammalet mjöl, dvs mjöl av hela sädeskornet. Som sötningsmedel används honung, och maten krydas med örtkryddor. I stället för mjölk använder man filmjölk och yoghurt. Som mellanmålsdryck har man ofta örtte, fruktmust, juice eller vatten.

En del människor tar detta som en sista utväg när de har haft en besvärlig sjukdom en längre tid.

Hela levnadssättet för en vegetarian är inriktat på att bevara hälsan genom tillräckligt med sömn och vila, motion och utevistelse och regelbundna måttliga måltider utan socker, kaffe, alkohol och tobak.

Dagen börjar med en kopp örtte eller ett glas vatten med citron. Efter ca en timme äter man frukost. Den kan bestå av filmjölk eller yoghurt med hemlagad müsli och färska bär eller frukt.

Mitt på dagen äger man gröt med fruktmos eller en soppa.

Middagen bör huvudsakligen bestå av råkost, dvs råa grönsaker och frukt. Till råkosten kan man äta bönor, råris eller skalpotatis. Efter maten dricker man vatten eller filmjölk.

Etiketter:

4 Comments:

Blogger Gudrun said...

Hehe...vilken beskrivning...faktum att det var nästan sådär...alltså ansågs lika "suspekt..Min mamma var vegetarian en period, men hon tröttnade på att ständigt få äta råkosttallrikar så fort hon var på restaurang. För att inte tala om vilket bemötande man fick när man talade om för folk att man var vegetarian på 70-talet...

torsdag, augusti 20, 2009 4:58:00 em  
Anonymous storasyster said...

Kan du tänka dig vad jag gjorde i förrgår? Jo minsann det inhandlades 4 kg ekologiskt odlade rödbetor, som blev 1 liter rödbetsjuice. Ett glas om dagen sägs ju vara bra för blodtrycket och ökar uthålligheten (det du) så jag kanske är på gång.

torsdag, augusti 20, 2009 5:51:00 em  
Anonymous Sybariten i Varberg said...

Nej tacka vet jag logdans! Och portvin och ost. Och en liten kaka till!

lördag, augusti 22, 2009 10:57:00 fm  
Blogger Maria said...

Jag tror på pressade rödbetor OCH morötter OCH portvin OCH ost OCH en stor smörgåstårta med räkor!

lördag, augusti 22, 2009 12:35:00 em  

Skicka en kommentar

Links to this post:

Skapa en länk

<< Home


eXTReMe Tracker
website counter