onsdag, december 13, 2006

Santa Lucia - Den lysande!






















Det där med att rösta fram en lucia har jag aldrig varit intresserad av... men historien bakom vår ljustradition är däremot minst sagt fängslande... här på bilden har hon segerpalmen i sin ena hand och ett par ögon på en liten bricka i den andra - en vanlig avbildning på katolska helgonbilder. Jag har själv denna lilla helgonbild, inköpt i en katolsk kyrkobutik i Lucca! De två gulliga gamla farbröderna som skötte om butiken blev jätteglad när de fick veta att jag kommit ända från sverige för att handla i deras butik och jag hade inte hjärta att berätta att jag råkat snubbla över den fantastiska affären när jag promenerade runt i den fantastiska lilla italienska staden, utan jag lät dem tro att jag åkt över hela europa bara för att handla "helgonfilmisar" av just dem... jag fick till och med följa med in på lagret och välja precis vad jag ville ha där inne!
Lucia var en kristen jungfru (låter en aningen spartanskt och tja - tråkigt... "Hej, jag heter Maria och jag är en kristen jungfru!"). Hon levde i Syracusa mellan åren ca 283 - 304 då hon dog martyrdöden under Diocletianus förföljelse. De kristna var lika förföljda under romarrikets tid som muslimer är idag - människor under religiösa ok blir aldrig klokare känns det som... Redan som liten gav Lucia ett kyskhetslöfte vilket hon inte berättat för sina föräldrar och när hennes mor sedan planerade att gifta bort henne gjorde Lucia allt för att förhala det hela. När giftermålet inte blev av blev friaren kränkt och angav Lucia för kejsar Diocletianus ståthållare. Lucia blev torterad men stod fast vid sin tro, och hon dömdes därmed till att bli prostituerad på en bordell. Enligt legenden överlevde Lucia den grymma tortyren hon fick genomlida på oxvagnen som skulle skjutsa henne genom staden och till bordellen... Hon fick kokande olja hälld över sig men överlevde, då fick hon ett svärd stucket rakt genom halsen vilket Lucia överlevde ända tills hon fick den sista smörjelsen.
Ja, vad gör man inte i religionens namn... det verkar nästan alltid gå ut på att fördömma, förfölja, underkastelse och att förminska andra som inte tänker och tycker likadant...
Santa Lucia är skyddshelgon för: Syrakusa, för synen, för blinda, sjuka barn, bönder, prostituerade som ångrar sig (oj då, men inte för de andra stackarna alltså, eftersom de gör något de verkligen vill eller!? Jo jo, det är skillnad på folk och folk inom katolicismen! Om nu Lucia hade hamnat på bordellen - vilken kategori av prostituerade hade hon tillhört... de som ångrade sig eller de andra glada och nöjda???) , glasmästare, chaufförer, sjuksköterskor, sadelmakare, skräddare, vävare, knivsmeder, sekreterare, notarier, vaktmästare och dörrvaktare; i England författare, advokater, tjänarinnor och försäljare; mot ögonsjukdomar, kroppslig och själslig blindhet, blödningar, halsinfektioner och dysenteri.
Själv måste jag alltid få mig ett luciatåg på luciadagen - i vilken form som helst, bara jag får mig en skvätt kaffe, lussebulle och pepparkaka och "gläns över sjö och strand" (som egentligen heter "Betlehems stjärna"!) så klämmer jag fram en liten tår om sången är vacker vill säga!

eXTReMe Tracker
website counter