måndag, mars 05, 2007

By... or... on... the Ocean...



... även ett fruset hav är vackert... trevligt sällskap... tystnad som nästan kittlar i öronen... och långt borta på en liten ö - ett gammalt fiskeläge - satt ett muntert gäng sjungande småfåglar i ett träd och höll den berömda lådan... är inte helt säker på dess modell då jag inte såg fjäderdräkten så bra, men de hade en kort delad stjärt och sjöng på ett lite speciellt sätt... jag fick ändå för mig att huvudet och bröstet var lite rostfärgat - oj vad jag lagt av mig gällande mina oerhörda kunskaper i ornitologi... och inte ens min fågelhandbok gav mig någon hjälp när jag nu bad om lite assistans - dåååligt!

17 Comments:

Anonymous Anonym said...

Jag är helt övertygad om att det var RÖNNSKÄRSSPARVAR eller möjligtvis RÖNNSKÄRSSÅNGARE eller RÖNNSKÄRSPIPARE. Annars kan du kolla här: http://www.bsc-eoc.org/avibase/. Jag kom själv aldrig så långt som till sparvarna då jag såg att sidan fanns att läsa på bl.a. interlingua (!), ett påhittat språk som tydligen är en mix av spanska, franska och italienska. Det var lustigt att kunna läsa och förstå en hel del av ett språk som jag inte visste att jag kunde!

onsdag, mars 07, 2007 1:53:00 fm  
Blogger Maria said...

Jag var faktiskt lite inne på att de var någon slags sångare... och naturligtvis med ordet "rönnskär" i sitt namn (hade glömt bort vad den lilla fantastiska ön hette... det var ju så många platser vi besökte och pratade om). Ska knäcka den här fågelkoden... och återkommer med sanningen! Lars Jonssons stora fågelbok gav mig inga direkta svar när jag sökte... det närmaste jag kom var Grönsiska då den har en kort delad stjärt... men de där killarna vi såg var inte gröna! De hade en rätt speciell sång också, som påminde om silversvansens sång... men dem känner jag igen och såna var det inte heller... Jag söker vidare! Tack för tipset om fågelartsidan!

Interlingua låter som något för mig - interlinguán som jag ändå anser att jag i falskhetens namn är!

Det var väl inte DU som var ute och rånade i den där trakten igår!?

onsdag, mars 07, 2007 9:47:00 fm  
Anonymous Anonym said...

Jag hittade en fågel som faktiskt heter stjärtmes, men den var svart och vit...

Ja, som interlinguán kommer du att få mycket att uträtta, t.ex. försökte jag kolla vad "stjärtmes" heter på interlingua, men det hade man tydligen inte kommit på ännu. Så det verkar vara ett omfattande arbete att komma på nya ord, bara att sätta igång!

Det var faktiskt precis på banken där vi besökte bankomaten i lördags som rånarna slog till...

onsdag, mars 07, 2007 4:23:00 em  
Blogger Maria said...

... ja, det ante mig... kan ju inte finnas SÅ många banker där i trakten!

Skrev in "stjartmes" i en babylon box och fick följande mustiga&krullig svar:

* stjärtmes =
zool, "paro caudate"
och så länkade de till
Svenska Sällskapet för Interlingua!!!

Vad säger du om det!?
Synkonicitet å min ära!!!

http://www.labpixies.com/gadget_page.php?ID=3

onsdag, mars 07, 2007 4:54:00 em  
Anonymous Anonym said...

Ja, ännu en gång slår din kunskap mej med häpnad.......!

Men här ska du få nåt att bita i: VAD är detta för språk???

Period: Lordovig binon telid periodas talavik mäl (velas in Nolüda-Merop)[1] Paleozoiga. Sökon periodi: Kambrium e pasökon fa period: Silur. Lordovig, pänemöl bai tribüt Velsänik: Ordovices, pämiedeton fa hiel Charles Lapworth ün 1879 ad tuvedön döbati vü slopans hiela Adam Sedgwick ed utans hiela Roderick Murchison, kels äpladoms klifabedis ot se Nolüda-Velsän ini Kambrium ed ini Silur, tefädo. El Lapworth, äküpälölo, das nimem fösilik topäda at ädifons de uts Kambriuma ed i de uts Silura, äsuemom, das sötons papladön ini period nulik lönik onas.

Do lasum Lordoviga as period nesekidik äbinon nevifik in Greta-Britän, dils votik vola suno älasumons oni. Pälasumon as period calöfik Paleozoiga pas ün 1906 fa Kongred Talavik Bevünetik.

onsdag, mars 07, 2007 6:12:00 em  
Blogger Maria said...

Dristar mig till att språket heter: Volapük!

Bra jobbat efter att nyss ha kommit hem hungrig som en bruggd och står mitt i att fixa ihop en middag!!!

Kan det stämma? Vad är det för språk...? Lär mig - upplys mig!

onsdag, mars 07, 2007 6:35:00 em  
Anonymous Anonym said...

GRATTIS!!! Du har nu vunnit…ja, jag vet inte riktigt VAD, men ska säkert kunna komma på nåt bra!

Och nu över till dagens seminarium: Volapük är det första försöket att konstruera ett s.k. världsspråk. Det slogs snart ut av esperanto, som ju talas av hyfsat många än idag. Båda dessa språk är strängt regelbundna, men den som läst lite engelska eller tyska kan direkt känna igen vissa ord i esperanto, medan volapük mest framstår som en blandning av turkiska, litauiska och finska… Den som uppfann språket (minns ej namnet just nu) bemödade sej nämligen om att låna in massor av ord från andra språk, men sen ÄNDRA OM dom så att man INTE skulle känna igen dom! En mycket egenartad metod, som inte gör språket särskilt lätt att lära sej… I själva språkets namn kommer t.ex. "vola" från engelska "world" och "pük" från engelska "speak".

För min egen del måste säja att interlingua verkar vara helt outstanding bland dom konstgjorda språken. Det har latinet som grund, är också regelbundet men inte lika regelbundet som dom båda andra. På en hemsida jag var inne på stod det att 600 miljoner människor kan förstå en stor del av interlingua även om dom inte hört det tidigare. Det tror jag faktiskt kan stämma, själv har jag vissa kunskaper i franska, spanska och engelska, och lyckades läsa en text om fåglar utan att missa fler än kanske tre ord.

Men volapük har onekligen sin charm, och tydligen finns det dom som bestämmer sej för att lära sej det språket än idag. Kanske för att ha nåt att svänga sej med i societeten eller kanske som raggningsreplik: "Ursäkta, min fröken, talar ni volapük?"

torsdag, mars 08, 2007 1:19:00 em  
Blogger Maria said...

Åh, jag hade rätt, vad jag är duktig på att snabbt söka rätt på information!!!

Spännande att se vad jag vinner! Jag blir som ett barn på julafton... (jag klappar i händerna och tindrar med ögonen)

Vilket jäkla jobb att först samla in ord, sedan ändra på dem och toppa med att försöka komma ihåg och att förstå dem... verkar som om VISSA inte har så mycket att GÖRA om dagarna!!! Kan det var någon från Pärplatteklubben som skapat språket tro!?

Jag raggar så här:
Såå min herre, vill ni att jag ska säga något klämkäckt på Volapük... edert vackra namn kanske...?

torsdag, mars 08, 2007 2:24:00 em  
Anonymous Anonym said...

För min del skulle jag falla pladask om nån fällde den repliken...

Jag skrattade så jag höll på att ramla av stolen när jag såg din kommentar om Pärlplatteklubben, och sen såg jag framför mej hur dom på ett djupt vetenskapligt sätt sitter på ett pärlplattebyggarmöte och ordföranden tar upp en pärla:

- Nå, vad ska vi kalla den här på volapük?
- Kanske pali.
- Bra. Och platta?
- Kanske plüto.
- Bra, "pärlplatta" blir alltså "paliplüto".

DONK! säjer det när ärendet klubbas.

torsdag, mars 08, 2007 6:56:00 em  
Blogger Maria said...

Jag skrattar jag med... mycket trovärdigt! Jag skulle faktiskt behöva en paliplüto som kastrullunderlägg, men det kanske är att häda ett konstverk av paliplütins dignitet...?

torsdag, mars 08, 2007 7:06:00 em  
Anonymous Anonym said...

Eftersom jag jobbat på dagis ett antal år har jag flera paliplütos, fast just nu ligger dom nerpackade nånstans i nån katünga (= kartong).

Vad önskar du dej som vinst i volapük-tävlingen förresten?

Nån musik eller kanske rentav ett exemplar av Hasse Tellemar-skivan?

torsdag, mars 08, 2007 11:49:00 em  
Blogger Maria said...

Får jag välja pris själv alltså... jag som älskar att bli överaskad! Hasse Tellemar-skivan har jag hört talas om... blir naturligtvis nyfiken! Var det den som Margarita Lopez vann i er senaste tävling? Är det ett ihopklipp från olika årgångar av Ring-så-spelar-vi eller är det Hasse själv som drar några låtar på dragspelet?

Kanske en av dina paliplüto om du har nedpackat i en katünga, någon med ett par polisonger på! Eller... så vill jag att du köper hela Rönnskär åt mig som jag kan ha som mitt eget sommarviste...

fredag, mars 09, 2007 10:25:00 fm  
Anonymous Anonym said...

Okej...paliplüto eller Rönnskär, vilket ska det bli...essike dessike luntan tuntan (det där var volapük)...piff paff PUFF: det blev ÖVERRASKNING!

Hasse Tellemar-skivan trodde jag att jag spelat för dej, men det måste ha varit nån annan alltså. Det är ett hopklipp där Hasses röst är inspelad från "Ring så spelar vi" på 70-talet och sen blir han uppringd av alla möjliga individer som klippts ihop från andra håll, t.ex. Ernst-Hugo Järegård, en pingstpastor från Sundsvall och en röst från pjäsen "Älgjakten" av Anderz Harning (om du minns honom, alltså han vars hus ligger i Stocka!).

Mycket riktigt var det den som Margarita vann.

fredag, mars 09, 2007 2:02:00 em  
Blogger Maria said...

Den spelade du aldrig för mig... det var mest mat- och godistema på sångerna som vi lyssnade på... appropå det, så har inte min Long-Play kommit ännu... vad trist... det betyder att jag måste ligga här sjuk och ledsen utan att kunna trösta mig med den fartfyllda låten om pappan med godisaffären - nu blev jag ledsen på riktigt! Och du får besök av Grötätarn med barn - igen!!!

Åh, ÖVERRASKNING!!! Vad kan det bli tro... jag kan knappt bärga mig... (klipper med ögonfransarna trots mitt sjukliga läge!)

fredag, mars 09, 2007 3:53:00 em  
Anonymous Anonym said...

Krya på dej!!!! (Det är en order. För vad ska hända om man inte kan förgylla dagen med dina blogg-inlägg?!) Själv drabbades jag av kortvarigt vansinne i förrgår (se Hatt i Veckan>Senaste nytt), men det kändes bättre då jag skrivit av mej lite.

Men allvarligt talat känner jag mej faktiskt orolig över vissa människors åsikter och vad dom kan leda till...trodde inte att dom högsta hönsen inom Sverigedemokraterna hade SÅ sjuka åsikter...och det är ändå bara början till vad man kan hitta ute på nätet. Jag hamnade dessutom på hemsidan för några som kallar sej Nationaldemokraterna och som tycker att Sverigedemokraterna är vänsterpopulister....! BRRRR!!!

Nä, nu ska jag fundera ut vad det ska bli för överraskning!

PS. Grötätarn med familj har faktiskt inte synts till. DS

fredag, mars 09, 2007 10:11:00 em  
Blogger Maria said...

Tack snälla, jag ska jobba hårt på att friskna till... och skriver gör jag ändå... går liksom inte att hålla mig på mattan! Det tråkiga med att vara sjuk är att man inte orkar laga god mat... orkar heller inte gå till indiern, sushihaket, greken eller pizzerian om hörnet heller... hungrig och sjuk är en tråkig kombo!

Läste och ryste... Det är oerhört obehagligt med människor som hatar andra människor, människor som demoniserar andra människor, människor som anser sig vara mer värda än andra människor.

Ok, jag kan anses vara en snobb, men det blir så när jag verkligen tycker om något, mat, dryck, musik eller vad det nu månde vara... anser inte att jag som människa är bättre än någon annan! Visst, som människa har jag höga tankar om mig själv, men jag har lika höga tankar om de flesta andra... förutom sverige- och national(demokrater?), nazister mfl!

Så, om grötätarn inte dykt upp så får du får en ledig helg utan besök innan jobbet börjar igen... lugn och ro! Själv sitter jag här och hostar, tycker synd om mig själv och scannar diabilder. Tyvärr är de flesta diabilder kvar hos mina föräldrar... och jag vet att det finns massor med godbitar där som jag skulle vilja sätta tänderna i just nu. Fast jag har iof fullt upp med att lära mig den här scannern. En bild försvann precis och jag hittar den ingenstans på datorn - jag blir gaaalen! Hilfe-hilfe!

lördag, mars 10, 2007 4:23:00 em  
Anonymous Anonym said...

Ja, för första gången kände jag att även JAG skulle vilja starta en blogg...som i stort sett bara skulle gå ut på att få folk att fatta det vansinniga i att gå omkring och hata eller ogilla andra människor p.g.a. fördomar om hudfärg, religion osv.

Sverigedemokraterna KAN, om det vill sej illa, få ännu fler röster i nästa val...dom verkar på nåt sätt ha funnit den rätta knappen att trycka på för att få folk att rösta på dom. Ny demokrati försökte, men dom var alldeles för oorganiserade. Men SD verkar suga upp alla som "inte vill ha hit fler muslimer", bara är allmänt missnöjda och såna som helt enkelt är genuint korkade!!!

Men vi får se...

Har just fixat till min andra hemsida, www.mohatours.com, för dom jag gjort den åt klarade inte av det där med att sköta gästboken. Så nu är den borta.

Hoppas diabilden dyker upp och KRYA PÅ DEJ!

lördag, mars 10, 2007 6:08:00 em  

Skicka en kommentar

<< Home


eXTReMe Tracker
website counter