onsdag, januari 24, 2007

Kiruna ska, i sannolikhetens namn, flyttas!
















Vi har vetat om det ett tag nu... diskussionen har florerat om att man måste flytta hela Kiruna eftersom staden vilar på mark som påminner mångt och mycket om en schweizerost. Ledingen för LKAB har sagt att det sannolikt finns en risk för ras, men det behöver inte vara så att det rasar ner något hus i underjorden... men helt säker är man alltså inte... och Tage Danielssons röst förnimmer i mitt minne...:
"... sen är det också det att om det som hände i Harrisburg verkligen hände, mot förmodan, så är ju sannolikheten för att det ska hända en gång till, den är ju så oerhört löjligt jätteliten så att på sätt och vis kan man säga att det var nästan bra att det som hände i Harrisburg hände, om det nu gjorde det. För jag menar då kan man ju nästan säkert säja att det inte kommer hända igen. I varje fall inte i Harrisburg. Och säkert inte samtidigt som förra gången..."

Den 8 januari togs det historiska beslutet att flytta hela kalaset, därav kan LKAB fortsätta utvinna den dyrbara malm som finns där under stadskärnan.

Men jag har lite svårt att förstå... eller jag undrar snarare... hur påverkar detta människorna som bor där...? Hur kommer det att kännas under och efter... ? Är det verkligen samma stad, det kan det väl i rimlighetens namn inte vara... men samtidigt så lägger de den nya staden precis bredvid där den ligger nu... där det sannolikt inte ska grävas under ytan... eller...?
Nej, det kan väl aldrig bli som innan... eller kan det... behöver det vara som innan... blir det kanske bättre...?

Kyrkan i Kiruna - Sveriges vackraste byggnad byggd före 1950 - ska flyttas, så även järnvägsstationen, bolagshotellet (oj en doft av gammelsverige strök under min nos i och med det ordet) och stadshuset mm. Det stora flyttlasset drar igång under år 2013, då det är bostadsområdet Ullspiran med 160 lägenheter och 450 boende som då ska vara bortfraktat och installerat på ny mark - helt i ensamt gemak eller...?
Jaha, men resten då, undrar jag och läser vidare... Jo, flytten omfattar 10% av de boende vilket motsvarar ca 2000 personer. Kommunen hoppas att allt ska ske genom naturligt flyttande de närmaste 30 åren... vi pratar alltså om en hel generation som kanske någongång ska flytta på sig helt naturligt... och gärna innan sannolikheten slår till och de ramlar ner i ett jävligt stort och djupt hål!

Jag förstår fortfarande inte... ska man alltså sitta och vänta på att folk och fä väljer att flytta för egen maskin... och ska de bygga en dubblett-stad som står tom så länge eller...?

Frågor... frågor... men onekligen ett oerhört spännande projekt i mina ögon!

2 Comments:

Blogger Shadow said...

Plötsligt, så ter sig Kiruna vara en ganska spännande ort att bo på.

torsdag, januari 25, 2007 7:00:00 fm  
Blogger Maria said...

"ort" var ordet...!

torsdag, januari 25, 2007 7:14:00 fm  

Skicka en kommentar

<< Home


eXTReMe Tracker
website counter